Műsorújság
RTL Most

ADOMÁNYOK: Folyamatosan érkeznek a felajánlások a diákoknak

Fél nap alatt 5 millió forintot adakoztak az emberek a leégett kollégium volt diákjainak. Adományinfok a cikkben!

Megmozdult az egész ország, hogy segítsenek a hajlék nélkül maradt diákokon. A budapesti Ráday Kollégiumban szerdán este csaptak fel a lángok, a felső emeletek 1200 fokon izzottak.

A háromemeletes épület 2. és 3. szintje szinte teljesen kiégett, felújítására – az előzetes információk szerint – nincs remény. 165 diák személyes dolgai vesztek oda: ruhák, cipők, telefonok, laptopok, könyvek.

A Híradó riportja:

A Dunamelléki Református Egyházkerület tulajdonában lévő épületkomplexumban nemcsak a Ráday Kollégium található, hanem a püspöki hivatal, a Bibliamúzeum, a Ráday Gyűjtemény és a Ráday Levéltár számos muzeális értékkel. A Ráday 28. szám alatti épületben nincs áram, víz, fűtés, internet, így a tűz által nem érintett helyiségeket sem lehet még napokig használni. Pénteken a levéltár anyagát próbálják menteni a református szeretetszolgálattal közösen. A levéltári anyagokkal teli pincékből folyamatosan szivattyúzzák a vizet.

A kollégiumban óriási a pusztítás. Galéria a Református Egyház felvételeiből.


A diákok csütörtökön délután rendőri kísérettel 2 perce bemehettek, hogy megnézhessék szobájukat, és elhozhassák az esetleg épségben maradt személyes holmijukat.

MEGDÖBBENTŐ: Felvételek a kiégett kollégium belsejéről:

 

Sok fiatalnak a ruhái mellett odaveszett a telefonja, laptopja, ezért szívesen fogadják a pótlásukra vonatkozó felajánlásokat.

 

 

Az ország minden pontjáról és határon túlról is folyamatosan érkeznek az adományok. A Károli Gáspár Református Egyetem számlaszámára fél nap leforgása alatt 5 millió forintot utaltak a segíteni vágyó emberek. A magánszemélyek többsége 10 ezer forintot utalt, de volt olyan is, aki 300 ezer forintot küldött a diákok megsegítésére. Intézmények is segítettek. A számlára utalt összeget a diákok kapják meg.

Számos református közösség is összefogott és azonnali segítséget – pénzt, ruhákat, szállást – kínált a diákoknak. Az egyik református újságíró, aki korábban a kollégiumban lakott, a teljes havi fizetését felajánlotta a diákok megsegítésére. Volt olyan áruház, amelyik vásárlási utalványt kínált, hogy a diákok feltölthessék ruhatárukat. Egy nagy teherautónyi ruha gyűlt össze, ezért több ruhára már nincs szükség. Szombaton déltől 10 fős csoportokban ismét felmehetnek a diákok a szobáikba, immár hosszabb időre. A veszélyes területre a szeretetszolgálat munkatársai kísérik fel őket.

Adományinfók:

• Pénzadományaikat a Károli Gáspár Református Egyetem OTP Banknál vezetett 11705008-20492223-as bankszámlaszámára utalják. Kérjük, a közlemény rovatban tüntessék fel, hogy „tűzeset".

• Czeglédi Edina, a Károli Egyetem rektori hivatalának munkatársa koordinálja a rövid- és hosszútávú a szállásfelajánlásokat, hiszen összesen 165 hallgató szállásáról kell gondoskodni. Elérhetősége: czegledi.edina@kre.hu Laptop és telefon felajánlást a Magyar Református Szeretetszolgálat vár. Koordinátor: Simon Annamária, a szeretetszolgálat munkatársa. Telefon: +36307380025. e-mail: simon.annamaria@jobbadni.,hu

Legnézettebb videók