Híradó

2016.03.14. 16:10 (hétfő)

03.14 - a pi nemzetközi napja

03.14 - a pi nemzetközi napja

A nemzetközi π-nap a matematika egyik leghíresebb számának, a π (pi) számnak az ünnepe.

A pi (π) a görög perimetrosz, azaz kerület rövidítése. A pi értéke az 1 egységnyi átmérőjű kör kerülete. Mivel a pi irracionális szám, ez azt jelenti, hogy nem lehet pontosan kifejezni tizedes törttel: ha megpróbáljuk kiszámítani számjegyek végtelen sorát kapjuk, és ezek a számok véletlenszerűek, nem megjósolhatók. Néhány tizedesjegynyi pontosság többnyire elegendő a mérnöki és tudományos munkákhoz, de modern számítástechnikai módszerekkel már 8 billiárd (8 × 1015) jegyét is kiszámították.

Bármilyen régi a pi fogalma, csak a 18. századtól kezdték használni jelölésére a π szimbólumot. Az ünnep ötletadója Larry Shaw fizikusprofesszor („a π hercege”), a San Franciscó-i Exploratorium nevű természettudományi múzeum munkatársa.

03.14 - a pi nemzetközi napja

Kép forrása: Wikipedia

18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való