Műsorújság
RTL Most

7 PONT A CSALÁDOKÉRT: összefoglaltuk a legfontosabbakat

Novák Katalin, családügyi államtitkár ismertette a részleteket a kormány vasárnap bejelentett intézkedéscsomagjáról. A sajtótájékoztatón például az is kiderült, hogy csak a következő 3 évben igényelhető majd a 40 év alatti nőknek a szabad felhasználású kölcsön, legkorábban idén július elsejétől.

 

Fiatal házasok gyermekvállalási támogatása

Feltételek:
Életkor:
Minden új gyermeket vállaló 18 és 40 év közötti nő igényelheti
Kapcsolat: csak az első házasságban élő nők vehetik fel a hitelt
Munkaviszony: minimum három év 
Hitel: Legfeljebb 10 millió forint kamatmentes, szabad felhasználású hitel vehető fel. Júliustól számítva három évig áll fent ez a lehetőség.

 

 

Törlesztés: Az első, a 2019. július 1-je után született gyermek érkezésekor három évre felfüggesztik a törlesztést, a második gyermek érkezésekor újból három évre felfüggesztik és a tőketartozás 30 százalékát is elengedik, a harmadik gyermeknél pedig a kölcsön további részét teljes egészében elengedik.
Törlesztőrészlet: Ha a maximális 10 millió forintos összeget veszik fel a szülők, akkor a havi törlesztőrészlet 50 ezer forint lesz, 20 éves futamidővel.
Novák Katalin hétfőn tartott sajtótájékoztatóján azt hangsúlyozta, hogy a támogatást azok is igénybe vehetik, akik már házasok és már van gyermekük, de csak további gyermek után kérhető a kölcsön.

CSOK

A CSOK mellé kapható kedvezményes hitel már használt lakásokra is felvehetővé válik, vagyis a kétgyermekes családok 10 millió, a három- és a többgyermekes családok 15 millió forint kamattámogatott kölcsönt vehetnek már igénybe használt lakás vagy ház vásárlására.

 

 

A használt ingatlanok vásárlására vonatkozóan eltörlik a 35 millió forintos értékhatárt, amely korábban a CSOK felvételének a feltétele volt.

Jelzáloghitelek

Változás: a második gyermek születésekor egymillió forintot, a harmadik gyermeknél 4 millió forintot, minden további gyerek születésekor újabb egy-egymillió forintot vállal át a kormány.

Négygyerekes nők szja-mentessége

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár  szerint várhatóan a jövő évtől vezetik be az intézkedést, ami nemcsak a 18 év alatti gyerekek esetén érvényes, hanem a felnőtt gyerekek után is, egészen a nyugdíjig. Az adómentesség kizárólag a munkából származó jövedelemre igaz, tehát például az osztalékból származóra nem lehet igénybe venni.

Nagyszülői gyed

 

 

Csak még aktív, tehát dolgozó nagyszülők vehetik igénybe, nyugdíjasok nem, és a gyed extra nem terjed ki rá, tehát ha a nagyszülő visszamegy dolgozni, akkor a gyed folyósítása megszűnik.

Bölcsődék:

70 ezer férőhelyre lenne szükség

 

 

Novák Katalin szerint a jelenlegi 50 ezerről 2020-ig 60 ezerre, 2022-ig pedig 70 ezerre bővítik a férőhelyek számát.

Nagycsaládosok autóvásárlási programja

 

 

A 3 gyerekesek új 7 személyes autójából legfeljebb a vételár felét állja az állam, maximum 2 és félmillió forintot. Ez egyébként közvetlenül a kincstár utalja majd a kereskedőnek.

Legnézettebb videók