Műsorújság
RTL Most

Utcaseprők versenyképes fizetéssel

Amikor az utcaseprő többet keres, mint a tanár vagy az orvos. Nem csoda, ha Budapesten 100-szoros a túljelentkezés. De vajon hogy alakult ez így?
2011.08.30.


Elgondolkodtak már azon, kik jönnek szembe az utcán? Mit csinálnak vajon, hogyan élnek, mennyit keresnek. Miért morcosak? Észrevették már valaha az utcaseprőket? Talán igen. De talán csak most, hogy minden hír arról szól rendes fizetést kapnak.

Augusztus legvége van. A tanárok már javában készülnek a tanévre. Borbála is. Órarendet egyeztet, termet díszit. Két nap múlva kezdődik élete második tanéve, mint ének és napközis tanítónő. Tavaly végzett a főiskolán. Havonta 105 ezer forintot visz haza.

Eközben a Tűzoltó utcai gyerekklinikán Dániel épp beteget vizsgál. Tavaly végezte el az egyetemet. Orvos. Egész pontosan orvos lesz, méghozzá nem is akármilyen: gyerekkardiológus. Persze addig még hat évet kell tanulnia. Most első éves rezidens. Nettó 112ezer forintért.

A Nagyvárad téri aluljáróban Olga takarít. Egy hónapja dolgozik. Rendes bejelentett állásban. Utcaseprő. Évek óta hajléktalan, és csak közmunkában tudott dolgozni. Most próbaidőn van, de már kiképezték a kisgépek kezelésére és arra, hogyan bánjon a különféle vegyszerekkel. Bruttó havi fizetése 130 ezer forint. Ez kb. 90 ezer forint nettó. Most. De ha Olga beválik a próbaidő alatt, akkor több pénzt visz majd haza, mint Dániel, vagy mint Borbála.

Annak jártunk utána, hogy miért és hogyan alakult ki ez a különbség a fizetések között.

Nézze meg a Házon kívül riportját!

A korábbi adások riportjait itt megnézhetik >>>

Nézze meg a teljes adást az RTL Moston!

Legnézettebb videók