Műsorújság
RTL Most

Nem minden autó fénylik, mégis értékes?

Nem új, nincs benne extra felszerelés, kicsit rozsdásodik, mégis kell vagyonadót fizetni a családi járgány után. A Házon kívül utánajárt, miért tartják ezt sokan igazságtalannak.
EXTRA: Öreg járgány vagyonadóval indul

„A vagyonadó célja, hogy az ország legtehetősebb emberei, a lakosság mintegy 5 százaléka, hozzájárulásukkal csökkentsék a legszegényebbek terheit” – ezt mondta Bajnai Gordon miniszterelnök, amikor a kormány a vagyonadó bevezetése mellett döntött. Az új adónem a gépkocsikat is terheli: teljesítmény alapján kell átutalni azt az APEH számlájára, még az idén. A tulajdonosok és a kereskedők is azt állítják: a nemrég érvénybe lépő jogszabály igazságtalan.

„Ha valakinek van egy 10-15 milliós új autója, neki nem kell luxusadót fizetni, nekem meg kell egy régi 26 éves, párszázezer forintos autó után, ami annyit ér, mint mondjuk annak az autónak a kereke” – panaszkodott a Házion kívülnek egyikük.

Hiszen ha a 26 éves, párszázezer forintot érő autónak 170 lóerősnél nagyobb motorja van, ugyanúgy vagyonadót kell utána fizetni, mint a vadonatúj, hasonló teljesítményű, minden extrával felszerelt társa után.

Kibúvót persze lehet keresni, de a jelenlegi törvény mellett, még a kocsi forgalomból való kivonása sem jelent megoldást. Két kivétel persze akad: az állami luxusautók és a külföldön vásárolt járművek adómentesen futhatnak tovább az utakon.

Nézze meg a Házon kívül riportját itt!

A korábbi adások riportjait itt megnézhetik >>>

Nézze vissza a teljes adást az RTL Moston!

Legnézettebb videók