Műsorújság
RTL Most

Hitvita lett a H1N1-oltásról

Oltani vagy nem oltani? Hitvita lett a szakmai ügyből: beadjuk-e az oltást a gyereknek, ha az orvosok is bizonytalanok?
Bár az Egészségügyi Minisztérium és az ÁNTSZ szerint érdemes oltatni, sok háziorvos és gyerekorvos mégsem ajánlja. A hivatalos tájékoztatás ellenére rengetegen bizonytalanok, sok helyen szinte hitvita lett abból, hogy oltassunk vagy ne oltassunk. A Házon kívül riportere a támogatók és az ellenzők érveit tette egymás mellé, hogy segítsen a döntésben.

Míg Ausztriában gyakorlatilag nincs ellenállás az oltással szemben, Magyarországon sokan bizonytalanok. Saját tapasztalatunk szerint az egyik ok: sokan nem hiszik el, hogy valóban súlyos a járvány. Többen furcsállják azt is, hogy szerintük túl gyorsan készült el a magyar oltóanyag.

„Nagyon gyorsan és a szakmai szabályoknak nem biztos, hogy megfelelően lett az oltóanyag kifejlesztve, és azt fontosnak gondolom, hogy nem csak egyoldalú vélemények hangozzanak el ezzel kapcsolatban” – mondta Dr. Vajna Virág ügyvéd.

„Ez nem egy új védőoltás, nem most találták ki, korábban kipróbált, engedélyezett védőoltás, amit egy olyan influenzavírus törzzsel engedélyeztettek, amire a lakosság fogékony, ez történetesen a madárinfluenza vírusa” – mondta Dr. Oroszi Beatrix.

Az egészségügyi miniszter úgy érzi, a járvány elleni védekezés sikerét kockáztatják a szerinte alaptalan rágalmak, ezért feljelentést tett a Legfőbb Ügyésznél.

Miért nem sikerült meggyőzni a közvéleményt? Miért keringenek tévhitekkel teli levelek az interneten, és miért veszik ezeket sokan komolyan?

Nézzék meg a Házon kívül riportjait itt vagy a teljes adást az RTL Most-on!

Legnézettebb videók