Műsorújság
RTL Most

Kapuzárási pánik: Hogyan valld be az esküvő előtt, hogy a kapcsolatotok bajban van?!

Ez a hideg zuhany a legjobb dolog, ami történhet ilyen esetben velünk. Mielőtt minden félelmedet rázúdítanád jövendőbelidre, fontold meg, hogy hogyan is teszed, hiszen fontos, hogy megkíméld az érzéseiteket és a kapcsolatotokat.  Dr. Pepper és Pastor Calvin, a Married at First Sight  szakértői egy négy lépcsős tervet ajánlanak ahhoz, hogy elfogadd: zavar van az édenben…

1.    lépés: Találd ki az érzéseidet!


Amikor az elhidegülés felüti a fejét, az érzelmeid beismerése tűnik a legjobb lehetőségnek. És valószínűleg az is, de csak akkor, ha tényleg figyelembe vetted a következményeket.


„Ha csak hangosan gondolkodsz azon, hogy vajon tényleg jók vagytok-e együtt, azt nagyon fájdalmas hallani” – állítja Dr. Pepper Schwartz. „Csak akkor fogadd el a bizonytalanságot, ha azt látod, a házassági szándék tényleg késik vagy elmarad.”

Mielőtt kétségbeejtenéd a párodat és kockáztatnád a kapcsolatotokat, próbálj különbséget tenni az elkötelezettségtől való félelem és az az érzés között, hogy talán jobb lenne nélküle! Beszélj nyíltan az érzéseidről a legjobb barátodnak vagy testvérednek, és legyél fogékony a véleményére, ami a kettőtök egyesítését illeti. Írj egy listát azokról a dolgokról, amik izgatottá tesznek a közös jövőtöket illetően. Majd próbáld elképzelni az életedet nélküle! Hogy érzed magad?

Ha úgy tűnik, ez csak egy tipikus esküvő előtti idegeskedés, akkor jó! Hallgattasd el a fejedben ezeket a gondolatokat. Ha viszont sokkal komolyabb az érzés, tudasd a pároddal, hogy itt az ideje beszélni… 

 

2.    lépés: Kezdjetek el beszélgetni!


Biztos hallottál már a bók szendvicsről. Ennek a technikának az a lényege, hogy két bírálat közé egy pozitív tényt is közölsz az „ütés tompítása” érdekében. Ez praktikus lehet, amikor az eljegyzéseteket érintő szorongásról szeretnél párbeszédet kezdeményezni.

Pastor Calvin Roberson azt mondja, „Egy dialógust az iránta érzett szerelmed megerősítésével és az együttlétetek iránti vággyal kell indítani. Egy kanálnyi cukorral jobban csúszik az orvosság.”

A következő lépés, hogy légy őszinte a hezitálásoddal kapcsolatban. Add meg a partnerednek az esélyt, hogy reagálhasson, és tényleg hallgasd meg az érzéseit. Valószínűleg meg fog lepni, amit hallani fogsz.

„Az emberek nem akarják megemlíteni, hogy meghátráltak, mert attól félnek, hogy jövendőbelijük úgy érzi majd, hogy nem szeretik őket, vagy esetleg meggondolják magukat,” – magyarázta Robenrson. „Általában, ha megosztod a partnereddel az érzéseidet, meglátod, hogy ugyanúgy érez, ahogy te.”

Ha a partneredet ez igazán váratlanul éri, tartsd tiszteletben az érzéseit. Próbálj megfontolt és higgadt maradni, míg teret adsz neki, hogy feldolgozza a kétségeidet ugyanúgy, mint a saját érzéseit.

 

 

3.    lépés: Cselekedj!


Egy őszinte beszélgetés után tudni fogod, hogy van-e gyógymód arra, ami miatt meghátráltál. Eljött az ideje, hogy megnevezd azokat a dolgokat, amik az esküvő-parádat okozzák. Vannak, amiket könnyű megoldani, és vannak, amiket kevésbé (például ilyen a féltékenység), de az önértékelés, a szokások megváltoztatása és a párkapcsolati tanácsadás közelebb hozhat titeket egymáshoz. Van remény a boldog befejezésre egészen addig, amíg mind a ketten dolgoztok rajta.

„Az a kulcs, hogy beszéljétek meg, szánjátok rá magatokat és haladjatok előre. Ne adjatok több erőt a meghátrálásnak, mint amennyit érdemel” – emlékeztet Roberson.

 

4.     lépés: Alkosd meg a saját „boldogan éltek, míg meg nem haltak” befejezésedet!


Néha az esküvő-para az idő előrehaladtával erősödik. Valószínűleg egymás mellett ültetek a terapeuta kanapéján, és magatokról beszéltetetek, de még mindig nem álltok készen arra, hogy fejest ugorjatok a házasságba.


„Az ijedtség egy dolog, de a közelgő vég vagy a csapdába esés érzése egészen más” – állítja Dr. Schwartz. „Soha nem lenne szabad átesned a ceremónián, ha úgy érzed, bele kell kényszerítened magad egy rossz helyzetbe.”
Igen, elveszítheted a helyszínre és a rendezvényszervezőnek kifizetett előleget. És igen, kínos lesz elmondani a vendégeknek is. De gondolj arra, nem te vagy az első, aki lefújja az esküvőt. „Sokkal jobb visszaküldeni az ajándékokat, mint depressziósnak lenni és hamar véget vetni egy házasságnak. És ez nem fair a jegyeseddel szemben sem. Ő is megérdemli, hogy olyannal kösse össze az életét, aki szereti, és akivel izgatottan készülhet az életre szóló kötelékre.” – magyarázta Dr. Schwartz.


Roberson hozzátette, hogy egy szerencsétlen kapcsolatból való kilépés is lehet a boldog befejezésed:

„Rá kell szánnod magad, hogy várj abban az esetben, ha megmentenéd magad a világ okozta fájdalmaktól. Ilyenkor a meghátrálás előnyös tud lenni.”

Egy őszinte beszélgetéstől elillanhat az aggodalom. És majd egy nap az ükunokáidnak nevetve mesélheted, hogy majdnem nem sétáltál végig a templomban a padok között egészen az oltárig.

 

Forrás: FYI
Fotók: Pexels/Deesha Chandra, Maxpixel

Legnézettebb videók