Műsorújság
RTL Most

Valahol Európában: kiskorúak és egyedül menekülnek

Serdülők, kamaszok, óvodások. Csak idén több mint 8420 kiskorú menekült érkezett Magyarországra teljesen egyedül. A hazájukat szülők, testvérek, rokonok nélkül elhagyó gyerekeket nem csak az éhínség és a betegségek veszélyeztetik, hanem az emberrablók, a szervkereskedők és a különböző fegyveres banditák is.
Simon Ernő az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának, magyarországi szóvivője szerint elképesztő számú kísérő nélküli gyermek érkezik Magyarországra. Idén 10-szer annyi, mint tavaly. Hivatalosan eddig 421 14 éven aluli egyedülálló gyermeket regisztráltak a hatóságok.
Érdekes módon az egyedül menekülő gyermekek között kevés a szír, mindössze 4 százalék. A legtöbben, 90 százalékuk Afganisztánból érkezett. A többiek főleg Szomáliából, Pakisztánból és Irakból. Szinte valamennyien fiúk.

Akinek kevés a pénze az gyalog, stoppal, vonatokon lógva jön. Így lassabb az út, hónapokig tart, de olcsóbb is, kijöhet akár 500 euróból. Ez körülbelül 150 ezer forint. Akinek van pénze, azokat embercsempészek hozzák-viszik, ez akár 6-8000 euróba is belekerülhet. Ez úgy 2 millió forint.
Vannak itt olyan tizenévesek is, akik a tálibok kényszersorozása elől menekülnek. Nem akarják, hogy erőszakkal katonának, vagy öngyilkos merénylőnek képezzék ki őket.

Nemcsak Magyarországra érkeznek tömegével egyedül menekülő gyerekek. Svédországban nemrég egy 10 éves szudáni, Olaszországban pedig egy 7 éves afgán kisfiút regisztráltak a hatóságok. Volt olyan eset is, hogy egy 15 éves lány 3 éves kisöccsével indult útnak Németországba. A Földközi-tengeren pedig egy 15 éves gyerek kormányzott át egy hajót 200 emberrel a fedélzetén.

Becslések szerint jelenleg is több tucat egyedül lévő menekült gyermek van Magyarországon. A legtöbbjükről nem is tudjuk, hogy hány évesek, honnan jöttek és hogy milyen állapotban vannak. Csak azt tudjuk, hogy úton vannak a háborúból, valahová Európába.


A teljes adást megnézhetik az RTL Most-on!

Hasonló videók

Legnézettebb videók