Műsorújság
RTL Most

Százak vettek végső búcsút Czeizel Endrétől

Czeizel Endrét pénteken, negyed négykor temették el az Óbudai Temetőben. A sír mellet a család barátja, Hirtling István szavalta Karinthy Frigyes versét. A világhírű orvos-genetikus elismerése megkésett Magyarországon, akit 81 évesen, augusztus 10-én hajnalban hunyt el, leukémiában.
Czeizel családtagjai mind jelen voltak, második felesége Erzsébet, első feleségétől született lánya Barbara és két fia, Balázs es Gábor. A családhoz tágabb értelemben hozzátartozott a nála 43 évvel fiatalabb joghallgató,  Dóra is, akitől 2 gyermeke született, a most 9 éves András és a két éves Fanni.
 
Az öröklődő rendellenességeket kutatta, egészségügyi intézeteket igazgatott, letette a Kór-oki Adatbázis alapjait, érdekelte a közegészségügy, a tehetséggondozás, kutatta a Down-kór kémiai okait és kifejlesztett egy magyar magzatvédő vitamint is. Tavaly szeptemberben az első magyar magzatvédő vitaminhoz a nevét is adta.
 
Sokunknak mégsem az jut róla eszébe, hogy a fogantatás utáni hatodik-nyolcadik hétben esedékes magzati táplálkozás kiegészítésével kivédhetők a fejlődési rendellenességek. Hanem a tv műsorai.
Az Öröklődés és a Születésünk titkai című műsorait egy egész ország nézte, így lett ismert tévés személyiség is. Talán az emberek szeretete is szerepet játszott abban, hogy elismerjék munkásságát Magyarországon. A genetikát a 70-es években Dániában, Skóciában, Angliában tanulta, a Kennedy-díjat mégis csak 2000-ben, a legrangosabb elismerést, a Semmelweis-díjat pedig csak tavaly kapta meg.
 
A ravatalozó előtt tv stábok, fotósok. Néhányan a lépcsőről hallgatták, ahogy a pap beszél. Gyászhuszárok, a temető alkalmazottai sajtósok és civilek és a rokonok ekkor összesen 100-an lehettek. A búcsúszertartás háromnegyed órás volt. A gyászmenet ezután a sírhelyhez vonult. Itt már kétszer annyian, mintegy kétszázan kísérték utolsó útjára Czeizel Endrét.
 
A tudós közérthető tudással. Egy kedves genetikus, aki tanácsot ad a nőknek, akik gyereket szeretnének. Egy hiteles ember, akinek a szavára mindenki odafigyelt. Ilyen példát hagyott örökül Czeizel Endre orvos-genetikus.
 
 
A teljes adást megnézhetik az RTL Most-on!

Legnézettebb videók