Műsorújság
RTL Most

Röhrig Géza: Úgy kell élni, hogy példát mutassunk

Akárcsak a verse, a költő Röhrig Géza maga is tétova még, legfőképp az életébe most belépett rivaldafénnyel. Pár hete az egész világ megismerte, miután Nemes László, Saul fia című filmje elnyerte egyebek mellett a Cannes-i Filmfesztivál nagydíját. D. Tóth András riportja.
Nem volt kegyes hozzá fiatalon az élet. Szüleit öt évesen elvesztette, és állami gondozásba került. Talán ezért is más a családról alkotott képe. Jóleső őszinteséggel és nyugalommal mesélt az életét meghatározó hitről, egy számára különleges helyen, egy Visegrádi utcai eldugott zsinagógában. Hászid zsidóként Géza életének nagyon szorosan része a vallás. Minden napját hosszú imával kezdi, bárhol is legyen a Földön. Mostanában ez még nehezebb, hiszen New York-i otthona és Magyarország között ingázik.

Géza lengyel szakos egyetemista volt, amikor egy hónapra Lengyelországba utazott. Kíváncsi volt az auschwitzi táborra. Az első látogatás akkora hatással volt Gézára, hogy attól kezdve egy hónapon át minden nap ott volt a táborban, nyitástól zárásig.
Olyannyira, hogy ezután Jeruzsálembe ment és Joel Schwartz rabbitól tanult a Talmudról és a Tóráról. Ő küldte aztán egy amerikai jeshivába, rabbiképzőbe, a brooklyni haszid közösségbe.

Ma New Yorkban él egy haszid közösség tagjaként, második feleségével és novemberben született ikreivel. Korábban tanár volt, de a Saul fia miatt ott kellett hagynia az iskolát, mert nem fért bele az idejébe. Most egészen szokatlan munkából él. Eddig kilenc kötete jelent meg, és most dolgozik élete első regényén, amely februárban kerül majd a polcokra. A film nagy sikere lehet ebben is egy ugródeszka, de éppen ennyire veszélyes is szerinte.

Géza életfilozófiája szerint, úgy kell élni, hogy akkor is példát mutassunk, amikor senki nem lát, hogy az ítéletnapon tiszta lelkiismerettel álljunk a döntés előtt.
 

A teljes adást megnézheti az RTL Most-on!
 

Legnézettebb videók