Műsorújság
RTL Most

Erik Prince és hadserege lehet a világ megmentője?

A világ egyik legnagyobb zsoldos cégének alapítója exkluzív interjút adott a Fókusznak egy nappal a párizsi terrortámadások előtt, de november 13.-a után minden egyes szava más értelmet kapott. Erik Prince egy lehetséges európai magánhadseregről beszélt. A férfi korábban az amerikai elnök mellett meg a CIA-nak dolgozott, jelenleg pedig olajkutatat biztosít magánhadseregével.
Erik Prince a hírhedt Blackwater katonai magáncég alapítója már 21 évesen idősebb George Bush gyakornoka volt a Fehér Házban. Később amerikai elit kommandósként részt vett a közel-keleti és a boszniai háborúban is. Az itt tapasztaltak miatt döntette el, hogy katonai vállalkozásba kezd. Jelenleg övé a világ legnagyobb és legmodernebb magánkézben lévő katonai kiképző bázisa. Rendőröket, tengerészgyalogosokat, és elit kommandósokat készítenek itt fel háborús helyzetekre.

Erik Prince egy nappal a pénteki párizsi terror előtt nyilatkozott a Fókusznak: "Azt gondolom, hamarosan ismét nagy szerep jut a katonai vállalkozásoknak Európában. Az európai hadseregek nagyon korlátoltak és az itteni kormányok nem akarják a saját katonáikat küldeni a harcba, pedig most például itt a menekült válság. A Közel-Kelet és Afrika lángokban áll ezért az emberek menekülnek onnan. Ha nem megy oda senki rendet tenni, akkor jól látszik, hogy a káosz és a barbár emberek veszik át a hatalmat. Ezt történt néhány éve Irakban és most Szíriában és Líbiában is ez zajlik."

A szeptember 11.-i terrortámadás után még a CIA is felkereste a Blackwater céget információszerzés céljából. Aztán fontos védelmi feladatokat láttak el az afganisztáni és az iraki háborúban. 2006-ban az amerikai védelmi minisztérium 150 milliárd dollárt költött katonai magánvállalatok megbízására, és amíg egy amerikai katona évente 9-10 millió forintnak megfelelő összeget keresett, addig egy Blackwateres kommandós akár havi 6 milliót is kapott.

Erik Prince jelenleg egy 800 fős magánhadsereget irányít az Egyesült Arab Emirátusban, feladatuk az ottani olajvezetékek biztosítása. Azt mondja, ha szükség lenne rá, bárhova tudna egy több száz fős alakulatot küldeni. Lehet, hogy egy magánkézben lévő zsoldos hadsereg lenne a válasz a terrorizmus elleni harcra?
 

A teljes adást megnézheti az RTL Moston!

Legnézettebb videók