Műsorújság
RTL Most

Szellemvárosok nyomában, ahol a madár se jár

A világ legnagyobb üres városa, a 12 milliós kínai Daya Bay, az Unesco világörökségi listájára felkerült chilei Sewell, a 100 ezer szénbányász lakhelyéül szolgált japán Hashima, és magyar települések, ahol már nem az ember, hanem egyre inkább a természet az úr.
Kakpuszta, a somogyi település, a ’60-as években kezdett el kiürülni. Mivel nem volt áram és nem volt jó a közlekedés, a fiatalok a városba költöztek, az idősek pedig meghaltak. Az utolsó lakó, egy idős néni 5 éve hunyt el, a falu temetőjében, az édesanyja sírján. A környéken mindenhol üres házak és romok.

Nem messze a Balatontól, Tabon, az egykori laktanyában először magyar, majd orosz katonák szolgáltak, akik állítólag azt sem tudták, hogy melyik országban vannak. Ez egy igazi kisváros volt, 63 hektáron, saját lakóteleppel, orvosi rendelővel, színházzal, mozival, uszodával, vágóhíddal és jó néhány bolttal.

Tele a világ üresen álló városokkal. Az azerbajdzsáni Agdanban, amelyből az örmény háború miatt menekült el a teljes lakosság, 150 ezer ember otthona maradt lakatlan. Kihaltak az utcák, életnek nyoma sincs sehol.

A Chile Sewell is igazi turistalátványosság. Az Andok csúcsai között fekvő város először a rézbányái miatt lett híres, majd pedig azért mert az itt élő 14 ezer ember hirtelen leköltözött a közeli völgybe, mert ott nyitottak egy másik bányát. Érdekes, hogy manapság már egy teljesen üres város is fontos kulturális értéket képvisel, ezért is kerülhetett fel Sewell 2006-ban az Unesco világörökségi listájára.

Az egykor nyüzsgő Detroit egy része ma olyan, mint egy horrorfilm díszlete. Egész kerületek néptelenedtek el. Beomlott autógyárak, rogyadozó templomok és korhadó pályaudvarok árulkodnak az amerikai álom szertefoszlásáról.

Ám ez mind semmi a világ legnagyobb szellemvárosához, a 6 éve felépült kínai Daya Bay-hez képest. Ezt 12 millió emberre tervezték, ám alig néhány ezren laknak benne. Itt látható a világ legnagyobb bevásárlóközpontja, amelyben 1500 bezárt üzlet vár a nem létező vásárlókra.

Nézze meg itt a Fókusz Plusz riportját!

A Fókusz Plusz riportjait a videótárban nézheti meg.

A teljes adást megnézheti az RTL Most-on!

Legnézettebb videók