Műsorújság
RTL Most

A nap, amely látszólag csak Amerika életét változtatta meg

Később azonban egész világ megérezte 2001. szeptember 11. hatását. Az elmúlt 14 évben háborúk törtek ki és diktatúrák dőltek meg. És részben a World Trade Center elleni terrortámadásnak köszönhető a mostani menekültválság is, amelynek még nem látjuk a végét.
A hírtelevízióknak köszönhetően az eseményeket az egész világ élőben nézhette. Amikor megdöbbenve néztük az ikertornyokba csapódó repülőket, a füstölgő épületeket és az összeomlás képeit, még nem gondoltuk, hogy mekkora hatással lesz az életünkre az, ami előttünk történik, de sejtettük, hogy mérföldkőhöz érkezett a XXI. századi történelem. Ekkora csapást még nem mértek a világ legerősebb országára.
 
Gyarmati István, biztonságpolitikai szakértő 1648-ról, a 30 éves háború lezárásáról beszél, a modern Európa kialakulásának egyik mérföldkövéről.
A harmadik eltérített gép a Pentagonba csapódott, a negyedik pedig az utasok lélekjelenlétének és bátorságának köszönhetően egy szántóföldön zuhant le. Gyarmati István szerint merényletsorozat arra döbbentett rá mindenkit, hogy már semmi sem működik úgy, mint előtte.
 
Az 1973-ban átadott Világkereskedelmi Központ sokáig a világ legmagasabb épületének számított. 1993-ban már megkíséreltek ellene egy terrortámadást, akkor a garázsban robbantottak fel egy robbanószerrel teli kisbuszt. Hatan meghaltak, több ezren megsebesültek, de a károkat ki tudták javítani. 6 muzulmán szélsőségest ítéltek el összesen 240 év börtön-büntetésre. Ők nem, de a 2001-es támadás kitervelői elérték céljukat.
 
De térjünk vissza a 14 évvel ezelőtti sokkhoz, ami miatt Amerika azonnal elkezdte a felelősöket keresni Afganisztánban. Még egyetlen nagyhatalomnak sem volt sikere: sem a brit birodalom, sem a pedig Szovjetunió, nem tudott itt győzelmet aratni, és így járt most Egyesült Államok is. Az itteni, majd az iraki háborúval csupán egyetlen dolgot ért el, destabilizálta a térséget. Nem segített a helyzeten az úgynevezett arab tavasz sem.
 
A diktátorok kiiktatásával és meggyengülésével káosz alakult ki az észak-afrikai régióban és a Közel-Keleten, így erősödhetett meg az Al-Kaidából kivált Iszlám Állam terrorszervezet.
 
Az ISIS terror- és bűnszervezetnek egyaránt tekinthető. Tagjai radikális iszlám nézetekre hivatkozva gyilkolnak, fejeznek le és rabolnak el embereket, pusztítanak el műemlékeket. Bár megindultak ellenük a szövetséges haderők, a szíriai háborút, Gyarmati István szerint sokáig csak helyi válságnak tekintették a nagyhatalmak. Igaz, most úgy tűnik Putyin is beszállt a háborúba, a hivatalos szír erőket támogatva.
 
Sokan évek óta menekülttáborban élnek, többek között közülük is sokan elindultak most a Balkánon és Magyarországon keresztül nyugat felé. Felmerül a kérdés, hogy miért nem fogadják be a gazdag arab országok a menekülteket.
 
Így marad Európa, főleg Németország, ahol jobb életet remélnek. Problémákkal, drámával és feszültséggel terhes az út is, de az odaérkezés után is nyitva marad számos kérdés. Hogyan választják ki, hogy kit fogadnak be az európai országok, és mi lesz azokkal, akiket hazaküldenek?
 

A teljes adást megnézhetik az RTL Most-on!

Legnézettebb videók