Fókusz

2015.01.23. 14:30 (péntek)

Wallenberg - A holokauszt 70. évfordulója

Wallenberg - A holokauszt 70. évfordulója

Wallenberg szinte már-már partizán volt amellett, hogy a svéd nagykövetség munkatársaként, humanitárius tevékenységet végzett és becslések szerint több tízezer zsidó életét mentette meg.

Raoul Wallenberg tisztázatlan halálát illetően a 90-es években újra kételyek merültek fel, személye után nagy erővel indult meg a kutatás.

1944. július 9-én Wallenberg megérkezett Budapestre. Ekkorra a vidéki gettókba zárt zsidókat már deportálták és Eichmann a budapesti zsidóság elszállítását tervezte. Wallenberg egyfajta partizánként az ellenállás munkáját segítette, miközben diplomataként a semleges pozícióra kellett volna törekednie, bármilyen lehetőséget megragadott, hogy életeket menthessen. Wimmer Éva lett a titkárnője, aki elmeséli hogyan is csöppent bele az életébe: 
 

 

Eichmann parancsára gyalog a határ felé irányított zsidókat is segítette étellel, gyógyszerrel, szabadított ki a védleveleseket is a menetből, tovább 1945 januárjában megakadályozta Eichmann mindenkire kiterjedő mészárlását a gettóban. Miután később a szovjetek elérték a két budapesti gettót, Wallenberg január 17-én Budapestről Debrecenbe indult, oda azonban soha nem érkezett meg. Feltételezések szerint sofőrjével együtt a Szovjetunióba hurcolták. 1947-ben halhatott meg a Lubjanka börtönben.


Nézze meg itt a Fókusz riportját!

A teljes adást megnézheti az RTL Most-on!
 

18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való