Műsorújság
RTL Most

Senki sem felel a vörösiszap katasztrófáért

Lelki sebeket tépett fel és felháborította a kolontári családokat a vörösiszap katasztrófa perének mai ítélete.
A Veszprémi Törvényszék a MAL Zrt 15 korábbi dolgozóját és vezetőjét felmentette minden vád alól az elsőfokú ítéletben. Juhász Zoltánné egyik kislányát nem tudta már megmenteni. Elragadta a maró, lúgos folyadék és a kislány meghalt.

"Nagyon csalódott vagyok, mert abban bíztam, hogy valamit kapnak. Mindegy hogy mennyit kaptak volna, csak kaptak volna legalább valamennyit. Bár ők akkor is látták volna a családjukat, de azért egy kicsit elszakították volna. Érezzék ők is azt a fájdalmat, amit mi érzünk. "- nyilatkozta a gyászoló édesanya.

2010. október 4-én 10 perccel dél után az ajkai timföldgyár X-es tározójának fala átszakadt és a lúgos vörösiszap elöntötte Devecser, Kolontár és Somlóvásárhely egy részét. A katasztrófában 10-en meghaltak és több mint 200-an megsebesültek. Több,  mint százan vesztették el otthonukat és ingóságaikat. Az állam egy évvel később házakat épített a károsultaknak.   A bíróság az ítélet indoklásában azt mondta, hogy a katasztrófa oka a tározó tervezésével indokolható, mivel nem ismerték megfelelően az altalajt. A bíró szerint a szakértőknek igaza van, a közveszély a tározó működésbe lépésének napján kezdődött a 90-es években.A Veszprém megyei törvényszéken 40 hónapon keresztül, 248 napon tárgyalták az ügyet. A jegyzőkönyv közel 7200 oldalas lett. 123 napig hallgattak meg igazságügyi szakértőket és 752 órányi hangfelvétel készült. Az eljárás 36 millió 200 ezer forintba került eddig.

Harasztos Gábornak és párjának, Tímeának a házuk és minden ingóságuk a vörösiszap martaléka lett. Elmondásuk szerint lányuk, Héra 5 évvel a katasztrófa után sem mer egyedül aludni és nem mer egyedül elmenni sehova.

"Mire tanítják az embert a szülei mikor kicsik? mert mire tanítod te a gyerekedet? Hogy bármit csinálsz, vállald a tetteidért a felelősséget. Ezeket az emberek nem vállalták. És úgy gondolom, hogy igenis felelősek a tetteikért."- nyilatkozta Tímea.

A MAL Zrt. ellen sokan pert indítottak, de nem mindenkinek állapított meg a bíróság kártérítést. A cég eközben felszámolás alá került, így tavaly februárban az állam vállalta át a kártérítéseknek a kifizetését. A környezetvédelmi hatóság eddig 137 milliárd forint bírságot szabott ki a Mal Zrt-nek, de a bíróság eddig hatályon kívül helyezte ennek behajtását. Az ítélőszék szerint ugyanis a hatóság csak megbecsülte, hogy mennyi lúgos, maró anyag ömlött ki. Most ezt szakértőkkel meg kell határozniuk és utána állapíthatják meg majd a bírságot. A képre kattintva megnézheti, hogyan reagáltak az ítéletre a vörösiszap károsultjai.       A teljes adást megnézheti az RTL Moston!

Legnézettebb videók