Műsorújság
RTL Most

NÉMAFILM: Mozgóképen a 20-as évek Magyarországa

Voltak idők, amikor baloldali közlekedés volt nálunk is. Amikor a magyar vidék, és a puszta egzotikumnak számított. Amikor a lányok csak hosszú hajat hordhattak. A vidéki fiatalok pedig csak ünnepekkor bújhattak szép ruhába.

Lehet, hogy épp déd vagy ükszüleink mosolyognak, pózolnak a kamerának ezeken a felvételeken. Valószínűleg már senki sem él, akikről ezek a képkockák készültek. Letűnt idők, korok emlékei ezek, 100 évvel ezelőttről, amikor még nem volt mobil, internet, televízió, sok helyütt vezetékes áram, és vízvezeték sem és alig volt néhány embernek autója, és utasszállító repülőgépen sem utazott még senki.

A képre kattintva az eredeti videót éri el

 

Ezek a felvételek egy régi kor letűnt emlékei. A húszas évek elején készültek Magyarországon. Ez a kétszer 30 percnyi felvétel a holland filmarchívumból került elő. A harmadik Budapesti Klasszikus Film Maraton workshopjára hozta magával egy holland filmtörténész, mint érdekes csemegét, a magyar filmeseknek.

A képre kattintva az eredeti videót éri el


A némafilmeket a francia Pathé filmgyár készítette rólunk, külföldi mozik számára. Felbecsülhetetlen eszmei értékük van a megtalált kópiáknak, a némafilmek többsége ugyanis megsemmisült, nem csak nálunk, hanem tőlünk Nyugatra is. Ez az egyik legkorábbi film, ami megmaradt.

Ezeket a mozgóképeket nevezhetjük, amolyan korabeli országimázs filmnek is. A holland forgalmi kópiák egy része vegyszeres festékkel színezett, ami akkoriban nagyon divatos volt. Annak idején élő zongorakísérettel vetítették ezeket a mozikban és azt a cél szolgálták, amit a mai híradók: tájékoztatták az embereket, hogyan élnek más országokban, milyen az ottani kultúra, népviselet, hagyomány.
 

Legnézettebb videók