Műsorújság
RTL Most

Menekülnek: áttörési kísérlet Röszkénél, egyre nagyobb tömeg a Keletinél

A regisztrációra váró menekültek többször is kísérletet tettek az áttörésre, a rendőrök pedig kétségbeesetten próbálták őket visszatartani. A többség sikerrel futott el, és a környező szántóföldekre, illetve a kukoricásba menekült. Így volt ez hétfőn is, akkor több százan indultak útnak gyalog a déli határtól nyugat felé.
Hétfőn is didergő és reményvesztett menekültek döntöttek úgy: kitörnek a röszkei gyűjtő pontról, és gyalog indulnak el Németország irányába. Az M5-ös autópályán, a forgalommal szemben.

A menekülteket végül sikerült leterelni az autópályáról, pedig ők ott szerettek volna éjszakázni, majd pihenés után tovább gyalogolni. Tolmáccsal mondták el nekik, hogy ezzel bűncselekményt követnek el, és ezért kiutasíthatják őket az Európai Unióból. Buszokkal szállították vissza őket Röszkére. Közben ismét nagy tömeg gyűlt össze a Keletiben, a vonatok pedig menetrendszerűen elindultak. Az itt várakozó menekültek is aggódnak a hideg miatt.

Kedden a hegyeshalmi határátkelőnél újra nagy volt a torlódás, az osztrákok szúrópróba szerű ellenőrzéseket tartottak. Az embercsempészek azonban továbbra is aktívak. Hétfőn késő este újabb tragédia történt: egy menekült családot csempésző autó szaladt az M1-es autópálya 62. kilométerszelvényénél előbb egy kamionnak, majd a szalagkorlátnak.  Az autó egyik utasa, egy szír férfi a helyszínen az életét vesztette.

Az osztrák embercsempészt őrizetbe vették, később az is kiderült, hogy kábítószer hatása alatt vezetett. Hétfőn 2706 embert fogtak el a rendőrök tiltott határátlépés miatt, tizenkét gyanúsított ellen embercsempészet, négy esetben pedig közokirat-hamisítás miatt indult büntetőeljárás. A nyomás kedden sem csökkent. A menekültek öt óra körül értek el Szegedhez, és folytatták útjukat észak-nyugat felé.
 
 
A teljes adást megnézheti az RTL Most-on!

Legnézettebb videók