Műsorújság
RTL Most

Megszólal a legnagyobb magyar túszdráma egyik túlélője

1973. január 7-e, Balassagyarmat. Fél évvel a müncheni túszdráma után a közeli laktanya parancsnokának fiai elhatározzák, hogy betörve a helyi leánykollégiumba, túszokat ejtenek, és az így kikövetelt pénzzel és helikopterrel külföldre disszidálnak. Újvári Mihály riportja.
Ez volt Magyarország első túszdrámája, amiből évekkel később film is készült, ahol Bery Ary játszotta az egyik túszejtőt. Medvácz Lajos a város mostani polgármestere ismerte a két fiút, hisz egyidősek voltak. Vele a polgármesteri hivatal teraszán, találkoztunk. Az öt napig tartó krízis ideje alatt a rendőrség innen irányította az akciót, és a túszejtők pedig többször rálőttek az épületre.

Az egykori kollégium, pont szemközt, az utca másik oldalán található. Ennek második emeletén lévő hálótermébe zárkózott be a két fiú, akik húsz lányt ejtettek túszul. Hatan kiszöktek a WC ablakán, egy lány kiugrott az ablakon, egy másik pedig akkor lépett le, amikor kiküldték vízért. Ők szóltak a rendőröknek. A helyzetet komolyan kellett venni, mert senki sem volt biztos abban, hogy a fiúk nem nyitnak e tüzet a bent lévőkre. Akkoriban még nem voltak túsztárgyalók így a helyi kórház pszichiáter főorvosa tartotta a kapcsolatot a túszejtőkkel. A lányokat annyira megviselték a történtek, hogy sokan még a mai napig nem dolgozták fel azt. Most Csenge segítségével telefonon sikerült beszélnünk az egyik tússzal. Hatala Csengének, aki könyvet írt a történetről, most csaknem negyven év után sikerült megszólaltatni a túszokat. Nem volt egyszerű dolga hisz az akkori rendszer politikai üggyé nyilvánította az esetet.
 

A teljes adást megnézheti az RTL Moston!
 

Legnézettebb videók