Műsorújság
RTL Most

Kétszer annyi lesz a tarffi, gyorsabban jöhet a bírság

Csütörtök 0 órától kétszer annyi traffipax működik Magyarországon, mint korábban. A 80 eddig működőt 160 vadonatúj eszköz váltotta fel. Ráadásul az ellenőrzés helyéről azonnal beküldik az adatokat a rendőrséghez, így korábban érkezhet a bírság. Czakó József riportja.
 
245, 190 és 186 Km/h. Csak néhány rekorder, akik siettek, és drága fotót kaptak. Trafipaxok 1967 óta működnek Magyarországon, kezdetben ez a tányéros megoldás riogatta az autósokat. De a Véda minden eddiginél okosabb lesz, és több mindenre figyel. Sőt, szinte mindent lát majd. Például tilos jelzésen áthaladás, ide kapcsolva a vasúti átjáró tilos jelzését is, a kötelező haladási irány, a behajtási tilalom figyelmen kívül hagyását, a záróvonal átlépését vagy akár a biztonsági öv használatának elmulasztását.
Ezek az új képességek csak a harmadik negyedévtől működnek a rendszerben, egyelőre csak a sebességet mérik, az út mellett állva, de akár autóból is. Daka Béla mutatja be az elmúlt évtizedek traffipaxait. Ez a bolgár radar-csoda sokakat riogatott a 70-es években 20 százalékos sebességtúllépésnél, ha például valaki 50 helyett 60-nal ment, 50 Ft bírságot kapott. Ha az autós nem ismerte el a helyszínen, ment a feljelentés.

 

De vissza a jövőbe, az új traffik akár már 600 méterről kiszúrhatják a gyorshajtókat és végig dokumentálják is a száguldozást, egészen addig, amíg a rendszám felismerhetővé válik. Mire észrevesszük a traffit, már késő. De nem a bírságok számának növelése a cél, hanem az, hogy javuljon a közlekedésbiztonság.


Nézze meg a teljes adást az RTL Moston!

Hasonló videók

Legnézettebb videók