Műsorújság
RTL Most

Ilyen volt a párizsi tragédia a Fókusz szemével

A Fókusz a merényletsorozat másnapjától egészen ma reggelig Párizsban forgatott. Riporterünk, Hubai Antal azt mondja, ő sem tudta visszafogni a könnyeit, amikor az egyik merénylet helyszínén egy túlélő idézte fel a történteket, és soha nem érzett még olyasmit, amit akkor, amikor a halálra rémült párizsiak mellettük bújtak az asztalok alá.
Az első merényletsorozat másnapján, szombat kora este érkeztünk Párizsba, ekkor teljesen kihaltak voltak az utcák. Minden zárva volt, egyedül a támadások helyszínén találkozunk emberekkel, akik szépen csendesen mécseseket gyújtottak és virágokat helyeztek el.Egy angol újságíróval találkozunk először, aki itt volt a Charlie Hebdo megtámadása után is és most is az elhunytakról gyűjt történeteket. Azt mesélte, nagyon megrázó volt, amikor találkozott egy 12 éves fiúval, akinek az egyik tanárát ölték meg, és nem értette, hogy ez hogy fordulhatott elő, ő pedig csak annyit tudott válaszolni, hogy ezt senki sem érti!Éjfélkor, vagyis 24 órával a támadások után egy alkalmi énekkarrá verbuválódott össze néhány francia, és a nemzeti himnuszt énekelték el. Vasárnap reggel A Republique-on, a Köztársaság téren kezdtünk. Ez volt a januári terrorcselekmények után is a központi emlékhely. A szobor felső részén még most is ott vannak a „Je suis Charlie” feliratú plakátok, alul pedig egyre több gyertya ég a mostani áldozatokért. Az emberek délben néma csendben egy kört alkottak a szabadságot szimbolizáló szobor köré, ahol többen a könnyeikkel küzködtek.Aztán vasárnap este egy petárda hatalmas pánikot keltett, amit egy étteremben vészeltünk át, miközben a gyerekek sírtak, és mindenki rettegett.Hétfőn a stadionnál, a Stade de Francenál kezdtünk. Itt péntek este a francia válogatott a németekkel játszott, amikor először a D kapunál, majd a H-nál végül egy gyorsétterem mellett egy-egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát. Délben a Champs Elysées-nél forgatunk, amikor egy percre az egész városban megáll az élet. A városban egész nap szirénázva, konvojban közlekedtek állig felfegyverkezett rendőrökkel a kisbuszok, miközben a Köztársaság téren egyre nagyobb a tömeg gyűlt. Sokan krétával vagy filctollal írtak feliratokat, vagy rajzoltak a téren.Kedden aztán megnyitották a Bataclan előtti utcát, a stábok, a hozzátartozók, barátok az épülettel szemben az utca másik oldalán tartózkodhatnak, de a színház továbbra is el van barikádozva. Vele szemben fél méterenként elhunyt fiatalok fényképei lógnak a kerítésen. A színházban több szerelmes pár egymás karjaiban távozott örökre, és sok kisgyerek vesztette el a szüleit.

Négynapos ott tartózkodásunk alatt úgy éreztük, hogy az emberek próbálnak erősek és bátrak maradni, a félelem azonban mindig ott van most már mindenki szemében.
 

A teljes adást megnézheti az RTL Moston!

Hasonló videók

Legnézettebb videók