Műsorújság
RTL Most

Hulljon le a lepel végre a szcientológiáról

Az Oscar díjas Alex Gibney legújabb dokumentumfilmjének az a célja, hogy mindenki megtudja végre, mi az a szcientológia. A filmet nemrég Magyarországon is bemutatták, a rendhagyó vetítésre pedig egy hajó fedélzetén került sor, ugyanis a szcientológia egyfajta tengeri szervezetként képzeli el saját magát.
Az egyház első számú arca, Tom Cruise szalutál „kapitányának”, a vallás alapítójának, L. Ron Hubbardnak. A szcientológiát 1954-ben létrehozó egykori haditengerészeti tiszt először sci-fi íróként vált ismertté. Később már nem csak fantasztikus sztorikat, hanem egy egész vallást is kitalált, mely egy szintén általa kidolgozott önfejlesztő rendszeren, a dianetikán alapul. Hubbard 1986-ban elhunyt, de követői tovább folytatták munkáját. Például az a John Travolta, aki Tom Cruise mellett, sőt már jóval előtte is az egyház kirakat embere volt. Fia halála óta Travolta mintha már nem olyan lelkesen támogatná a szcientológiát, Tom Cruise szimpátiája viszont megingathatatlannak tűnik.A többek között a „Kaliforgia” című tévésorozatból ismerős Jason Beghe amerikai színész 13 évig volt a szcientológia egyház tagja, 2007-ben hagyta ott őket. A legnagyobb problémája az úgynevezett auditálás volt. A filmből az is kiderül, hogy az auditálás olyan technológia, amely nagyon hasonlít a katolikusok gyónásához, csak éppen egyfajta hazugságvizsgálót, egy úgynevezett e-métert kötnek az emberre, és a kihallgatásokat lejegyzik. A szcientológia egyházzal kötött egy milliárd éves szerződés szerint ráadásul ezekbe a feljegyzésekbe az auditált személy nem tekinthet bele.A vetítésen megjelent az Adatvédelmi Hatóság vezetője, ugyanis a magyarországi szcientológia közösség működése jogi problémákba ütközik. A szcientológiát bírálók szerint ugyanis az auditálás jó módszer arra, hogy a tagokat később zsarolják az ott rögzített tényekkel, amelyről az auditorok az e-méternek köszönhetően még azt is eldönthetik, igazak-e. További probléma Bonyai Péter szerint, hogy a szcientológia sokszor szétszakítja a családokat, és teljes anyagi romlásba dönti a tagjait.

Állítólag maga L. Ron Hubbard ezt nyilatkozta: „Ha egy kis pénzt akarsz csinálni, írj könyvet! Ha egy csomó pénzt akarsz csinálni, alapíts vallást!”. Hubbard gondosan választotta ki utódját, aki a mai napig népszerű, ráadásul világméretű szektát üzemeltet. Vagy inkább egy üzleti vállalkozást? A magyar Szcientológia Vallási Egyesület nyilatkozata szerint a szcientológia társadalomjobbító programjai a világ 167 országában fejtik ki hatásukat az emberek életére.  Alex Gibney filmjét hazugnak és manipulatívnak tartják, és azt állítják, hogy a rendező nem adott lehetőséget az egyháznak, hogy az ott elhangzó állításokra reagálni tudjanak.


A teljes adást megnézheti az RTL Moston!

Legnézettebb videók