Műsorújság
RTL Most

Európa a terror hálójában

Szakértőnk szerint tizenegy magyar harcos halt meg annak idején a damaszkuszi repülőtér körüli harcokban Aszad oldalán. Katonai szakértők mondják el, hogy kik, miért, és milyen feltételekkel állhatnak be az Iszlám Állam katonái közé. De vajon hány magyar csatlakozhatott már az Iszlám Állam terrorszervezetéhez?
Az Országos Kriminológiai Intézet tudományos főmunkatársa szerint 12-15 magyar is harcolhat a világ jelenleg legveszélyesebb terrorszervezeténél, az Iszlám Államnál. Bár ezek csak becslések, Dr. Póczik Szilveszter az első, aki nyíltan beszél erről Magyarországon. Bár az információk bizonytalanok, de Szilveszter szerint nem kizárható, hogy néhányan a magyarországi muszlim közösségek valamelyikének másod, illetve harmadgenerációs tagjai közül utaztak Szíriába, a legtöbben pedig korábban is zsoldosként harcoló magyarok lehetnek. Ők korábban például a francia idegenlégióban szolgálhattak és háborús tapasztalataik is vannak.Egy harcoló zsoldos 150 ezer és fél millió forint közötti összeget kaphat havonta, amíg egy magasan képzett mérnök akár másfél millió forintot is. Az amerikai Forbes magazin összegyűjtötte a világ 10 leggazdagabb terrorszervezetét, és a  listán toronymagasan vezet az Iszlám Állam, mintegy két milliárd dolláros éves bevétellel, de más médiumok szerint ez akár a három milliárdot is elérheti. Ezeket a pénzeket főleg a korábban elfoglalt olaj és földgázmezők kitermelt nyersanyagokból, mezőgazdasági termékek eladásából és váltságdíjakból gyűjtötték össze.

Brüsszelben eközben vasárnap éjszaka hatalmas rendőrségi akció volt. Több utcát lezártak a rendőrök, volt olyan, amelyet egy busszal torlaszoltak el. Még a média képviselőit is megkérték, hogy ne számoljanak be arról, merre járnak a kommandósok éppen. Tizenhat embert tartóztattak le, fegyvereket és robbanószert nem találtak, sem pedig Salah Abdeslamot, a párizsi merényletek utolsó szabadon levő elkövetőjét. A legmagasabb fokú készültséget a terrorveszély miatt hétfőn is fenntartották Brüsszelben. Üresek az utcák, a terek, a karácsonyfa Brüsszel főterén magányosan várja, hogy újra kinyisson a vásár körülötte. Nem nyitottak ki az üzletek, az iskolák, az egyetemek mind zárva vannak, nem járnak a metrók sem, ez már a készültség harmadik napja.Párizsban ma délelőtt kezdődött el a terrortámadásban meghalt áldozatoknak a temetése, Bamakóban pedig háromnapos gyászt rendelt el a kormány. Bamakóban végül tizenkilencen haltak meg pénteken a túszdrámát kísérő lövöldözés során. Bár úgy tűnik, a támadás nincs összefüggésben Párizzsal, a legfrissebb hírek szerint nem véletlenül azt a szállodát vették tűz alá, ráadásul a támadók az Air France légitársaság alkalmazottait keresték a portán, amikor betörtek az épületbe.
 

A teljes adást megnézheti az RTL Moston!

Legnézettebb videók