Műsorújság
RTL Most

Egyre fokozódik a menekülthelyzet: könnygázt kellett bevetni

Szerda délelőtt fél 11-kor könnygázt vetettek be Röszkén a menekülttábornál. Így akarták megakadályozni, hogy a megmozduló, nagyjából 200 fős tömeg ne jusson be a hangárba. Ők azért szerettek volna kitörni, mert nem akartak regisztrálni és ujjlenyomatot adni.

Az úgynevezett dublini rendelet alapján ugyanis később visszatoloncolhatják őket abba az országba, ahol nyilvántartásba vették őket. Vagyis Magyarországra.

A macedón kormány hétvégén több mint 7 ezer - főleg Szíriából és Irakból érkező- menekültet akart feltartóztatni, de végül nem tudták eloszlatni a tömeget, és továbbengedték őket. Hétfő éjszaka összesen körülbelül 2500-3000 –az étlen-szomjan várakozástól kimerült- migráns érkezett meg Macedóniából Szerbián keresztül Magyarországra. Akkor éjjel lezárták a röszkei határszakaszt, miután az 500 férőhelyes váróban már 1400-an voltak. Emiatt rengetegen a síneken éjszakáztak, arra várva, hogy beengedjék őket az országba.

Kedd éjjel óta 2330-an keltek át a határon, ebből 555 gyerek. Ez azt jelenti, hogy 48 óra alatt közel 5000 menekült érkezett hozzánk. A rengeteg ember miatt a regisztráció nagyon lelassult, ami nagyon megviseli a fáradt és éhes családokat. Az önkéntesek ételosztása mellett folyamatosan dolgoznak a civil mentősök is, és szerda estétől újabb, talán az eddigi legnagyobb csoportra számítanak a rendőrök és az önkéntesek.


A teljes adást megnézheti az RTL Most-on!

Legnézettebb videók