Műsorújság
RTL Most

Egy hónapja volt a párizsi terrortámadás

Bombariadók, kényszerleszállást végrehajtó gépek, félelem és fenyegetőzés. A párizsi terrortámadás a biztonság- és szabadságérzetünkön ejtett mély sebet. De ki, miben látja a gyógyulás lehetőségét, lehet-e még a világunk olyan, mint volt november tizenhárom előtt?
November 13-án legalább 129-en vesztették életüket Párizsban, a terrortámadások következtében, amit az ISIS vállalt magára. A Bataclan színházhoz azóta minden nap emberek százai érkeznek, hogy emlékezzenek az áldozatokra. A bataclani koncerteremben az Eagles of Death Metal lépett fel a tragédia estéjén. A zenekar tagjai a múlt héten visszatértek a helyszínre, de a U2 is virágokat helyezett el és gyertyát gyújtott a színház előtt. A párizsi klíma csúcsra érkező vezetők is tiszteletüket tették itt, így többek között Barack Obama, az ukrán elnök és a japán kormányfő is.Paris Hilton is tiszteletét tette az emlékhelyen. Múlt hét pénteken érkezett a francia fővárosba, hogy a színház előtt ő is gyertyát gyújtson az elhunytak emlékére. Talpig feketében jelent meg, hatalmas szemüvegben. De így is látszott rajta, hogy a történtek hatása alá került. Madonna a Köztársaság téren adott rögtönzött koncertet az áldozatok tiszteletére örökbefogadott fiával együtt.

A világ nagyvárosaiban a francia nemzeti lobogó színeibe öltözött több épület is, ezzel emlékezve az áldozatokra  és ezzel tüntetve a terrorizmus ellen, de a közösségi oldalakon is profilképek millióit változatták át a francia lobogó színeire. Azt az országot érte találat, ahol a szabadság, egyenlőség, testvériség eszméje megfogant. És azt a várost érte terrortámadás, mely mindig is az európai kultúra egyik legnagyobb szimbóluma volt. Sokak szerint Párizs már soha többé nem lesz olyan, mint november 13-a előtt volt. Az Amerikai Egyesült Államok elnöke támogatást ígért Párizsnak, míg a pápa úgy fogalmazott, hogy ami történik, az már a III. világháború része.Nagyhatalmak vezetésével indult támadás az Iszlám Állam ellen. Franciaország légicsapásokat mért az ISIS által elfoglalt területekre. A Közel-Keleti bázisokról induló harci gépek a terrorszervezet fővárosának nevezett Rakkában támadtak iszlamista célpontokat. Brüsszelben egy héttel Párizs után kijárási tilalmat rendeltek el. November 24-én Tuniszban robbantottak a terroristák, akkor 12-en haltak meg. Szinte minden európai nagyvárosban fokozott a rendőri jelenlét és készültség.


A teljes adást megnézheti az RTL Moston!

Legnézettebb videók