Fókusz

2012.09.05. 19:00 (szerda)

Magyar búvárok a cetek nyomában

Magyar búvárok a cetek nyomában

Páratlan víz alatti felvételek a világ legnagyobb ragadozójáról. Az Első Magyar Ámbráscet Expedíció tagjainak a negyven tonnás állatot kicsinye etetése közben is sikerült lefényképeznie.

Sásdi Zsolt víz alatti temészetfilmes és Selmeczi Dániel fotós az Első Magyar Ámbráscet Expedíció tagjaként utaztak az Azori-szigetekre, ahol a világ egyik legnagyobb ámbráscet populációja él.

Ezeket a ceteket évszázadokon keresztül ölték meg, többek között a belükben található ámbráért, amit parfümkészítésre használtak. Vadászatukat csak néhány évtizede tiltják a jogszabályok. A korábbi véres hajszáknak is köszönhető, hogy a monstrumok rendkívül óvatosak. Ha nem tetszik nekik a kíváncsiskodók jelenléte, pillanatok alatt akár 3000 méter mélybe is lemerülhetnek. A felszínen csak rövid ideig tartózkodnak.

Az ámbráscet egyike a legintelligensebb tengeri élőlényeknek. A valaha élt állatok közül nekik van a legnagyobb agya: 8-10 kilót nyom.

Nézze meg itt a Fókusz riportját!

A Fókusz riportjait a videótárban nézheti meg.

A teljes adást megnézheti az RTL Most-on!
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való