Műsorújság
RTL Most

Elátkozott generáció

Bemutatjuk azt a 27 éves lányt, aki azért született maradandó testi hibával, mert apja a vietnámi háborúban szolgált. A vegyi anyag a mai napig szedi áldozatait.
A vietnámi háborúban 1965 és 71 között, több mint 70 millió liter lombtalanító vegyszert dobtak az amerikaiak az országra. Mivel legnagyobb veszteségeiket a dzsungelharcok során szenvedték el, azt akarták, hogy a vietkong ne rejtőzhessen el az átláthatatlan, sűrű erdőkben. A vegyszernek azonban más hatásai is voltak. A hetvenes évek végére, egyre több és több testi deformitással született gyerek jött a világra, azokon a környékeken, ahol bevetették a lombtalanítót. Így már akkor tudni lehetett, hogy a vegyszer súlyosan mérgező. Ennek ellenére tovább használták az amerikai katonák. Narancssárga színű tárolójáról, Agent Orange-nak, vagyis narancssárga összetevőnek nevezték el.

A háború alatt leszórt lombtalanító olyan mérgeket tartalmaz, amik hosszú ideig nem bomlanak le. Beszivárognak a talajba, a terményekbe, így egészen biztos, hogy még 40 évvel utolsó használata után is tovább mérgez.

Nézze meg a Fókusz riportját!

A Fókusz riportjait a videótárban nézheti meg.

A teljes adást megnézheti az RTL Most-on!

Legnézettebb videók