Műsorújság
RTL Most

Tömegszerencsétlenség Hegyeshalomnál

Pánikról, halálfélelemről számoltak be a balesetet szenvedett cseh turistabusz utasai a kórházban az RTL Híradónak. Többségük aludt, amikor az ütközés történt. Ketten meghaltak, több mint ötvenen sérültek meg az M15-ös autóúton Hegyeshalom térségében.
TÖMEGBALESET: Rommá tört a busz

Égett a kamion motortere. Órákkal a baleset után is többször felcsaptak a lángok. A vezetőfülke a felismerhetetlenségig összeroncsolódott és a busz sem nézett ki sokkal jobban. Az ablakok szinte mind kitörtek, az ülések pedig kiszakadtak a helyükről. A kétsávos autóutat pedig teljes szélességében elborították a törmelékek és a kamionból szétszóródó rakomány.

A szlovák teherautó sofőrje a határ felől tartott az autópálya felé, amikor a baleset történt. Először egy szembe jövő lengyel kamion oldalának hajtott neki, egyelőre nem tudni miért. Majd valószínűleg elveszítette az uralmát a jármű felett, ekkor ütközött frontálisan az ugyancsak szemből érkező cseh turistabusszal. Ezután a kamion kigyulladt. Vezetője és a busz váltósofőrje a helyszínen meghalt.

„Akkor rugdosták ki a busznak az ablakát.”

Egy a kamionos mindössze 100 méterre volt az ütközéstől. Mire a buszhoz ért, az utasok már menekülni próbáltak.

„A buszon 52-en utaztak a sofőrökkel együtt. A sérülteket a mosonmagyaróvári, a győri és a tatabányai kórházba szállították, az eddigi információink szerint 10 súlyos sérült van, a többiek könnyen sérültek” – mondta Halász Sándor, a lébényi autópálya alosztály vezetője.

Később kiderült, tizenhat utas sérült súlyosan, egyikük pedig – egy a férfinak a felesége – életveszélyesen. A történtekről könnyek között beszélt az RTL Híradójának. Szinte ő volt az egyetlen, aki ébren volt, amikor a baleset történt, épp a tévét nézte. Az mesélte, hogy a sofőr egyszer csak olyan erővel fékezett, hogy az utasok a székek alá estek, az ülések pedig kiszakadtak a helyükről. Látta, hogy ég valami, miközben kereste a feleségét.

„Amikor megtaláltam a feleségemet, csak a fejét láttam, mert sok szék ráborult. Valószínűleg ez mentette meg az életét, mert távol tartotta a lángokat. Én próbáltam kihúzni, de nem tudtam a székek miatt” – mondta Gerg Keinek.

Később a tűzoltók szabadították ki a nőt, akin életmentő műtétet hajtottak végre.

„Az életveszélyes sérültnél medencetörés is volt, illetve több végtagon is volt törése, illetve sérülése. Ami egy picit erre a buszbalesetre jellemző volt, az a térdtáji sérültek” - mondta Gunther Tibor, a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház főorvosa.

Egy asszonynak is a lába sérült. Ő azt mesélte, épp felkelt inni, majd egy nagy csattanás volt és kitört a pánik. Egy másik a férfi is aludt, ő az ütközés erejétől kirepült az ablakon, a feje és a válla sérült. A földön fekve eszmélt fel.

„Láttam, hogy ég előttem valami, hallottam a kiabálást és hatalmas volt a pánik” – mondta Antonin Kucera.

A kórházban minden egyes sérültet felkeresett a budapesti cseh nagykövetség konzulja. Délután pedig a szállítható állapotban lévő utasokért buszt küldtek.

„Jelenlegi információnk szerint körülbelül az autóbuszban levő utasok fele, így haza fog tudni még ma menni” – mondta Ladislav Lukács, a budapesti cseh nagykövetség konzulja.

A csoport egyébként Hajdúszoboszlóról, egy 12 napos gyógyüdülés után tartott hazafelé. Az idősek között mozgássérültek is voltak. Információink szerint az ütközés előtt többen is látták, hogy a kamion imbolyog, mögötte haladó társa fénykürttel, dudával valamint rádión keresztül is próbálta figyelmeztetni a sofőrt. Azt gondolta ugyanis, hogy elaludhatott, vagy rosszul lehet a vezető. A rendőrség egyelőre vizsgálja, miért történt a tömegszerencsétlenség.


Nézze meg a Fókusz riportját!

A Fókusz riportjait a videótárban nézheti meg.

A teljes adást megnézheti az RTL Most-on!

Legnézettebb videók