Műsorújság
RTL Most

Koccintottunk a mesebeli Perzsiában

Boldog Új Évet kívánunk! Igen most, merthogy több ezren is élnek nálunk, akik épp egy hete koccintottak arra, hogy 1390-es évük is jól sikerüljön. A szilveszteri bulijuk megtöltötte az egyik legnagyobb budapesti szórakozóhelyet, az est fénypontja pedig egy igazi világsztár volt.
A hajdani Perzsia mai neve 1934-óta Irán. Vallása túlnyomórészt síita muzulmán, hivatalos nyelve a farszi. A perzsák sok szálon kötődnek Magyarországhoz. Szeretik a finom falatokat, a jó zenét és nyelvük hangzásra valamiféle rokonságot sugall. A perzsák egyik legfontosabb ünnepén, az újéven jártunk. Részt vettünk egy perzsa családi vacsorán, illetve a valaha Budapesten szervezett legnagyobb perzsa óévbúcsúztatón, amelyen a világslágereket ontó Arash volt a sztárvendég.

Az óperzsa nyelvben a nava jelentése „új” volt, a razaŋh pedig „napot” vagy „napfényt” jelentett. Az ünnep a tavasz első napjára és a perzsa naptárban az év első napjára esett. A perzsa újév a hagyományos újévi ünnep Iránban, Azerbajdzsánban, Afganisztánban, Indiában, Törökországban, Zanzibáron, Albániában, a kurdok közt és Közép-Ázsia több országában. Egyszóval – perzsák közt.

Nézze meg a Fókusz riportját!

A Fókusz riportjait a videótárban nézheti meg.

A teljes adást megnézheti az RTL Most-on!

Legnézettebb videók