Műsorújság
RTL Most

Hajótörés testközelből

A magyar házaspár csodával határos módon élte túl a vihart az Atlanti-óceán közepén. Rakonczayékat egy 16 méter magas óriáshullám borította fel.
A Föld körüli hajóútra indult Rakonczay házaspár az Atlanti-óceán déli részén egy hatalmas viharban, 16 méteres törőhullámok közé került. A Panda nevű hajót végül az egyik óriáshullám borította fel.

A Rakonczay házaspárnak komoly óceáni tapasztalata van. Tűzhangya nevű kenujukkal 51 nap alatt 5200 km-t eveztek az Atlanti-óceánon, Európából Amerikába. Ezen a távon ők lettek a világ 2. leggyorsabb párosa. Londonban Guinness-díjat nyertek, Washingtonban pedig az Év expedíciójának választották.

Rakonczay Gábor a hajónaplóban hosszasan írt a hajótörésről.
„A hajó fara meredeken kezdett felemelkedni, miközben a hajó fantasztikus sebességgel rohant előre, az orra beásta magát a vízbe, már a külső tároló rekeszek ajtaja is víz alatt volt, amikor hirtelen megtorpant a hajó. A lábam alól kicsúszott a talaj és csak annyira volt időm, hogy megragadjam a kormánykonzol masszív szerkezetét. Eszetlen robaj és hangzavar következett, majd egy pokoli dörrenés és mindenhol víz, felborultunk - tudatosult bennem - majd egy erős rántás és ismét süvit a szél és áll a hajó.”

Viki bent tartózkodott a kabinban, ő 3-4 métert repült a hajó belsejében. A baleset akár végzetes következményekkel is járhatott volna, de a vitorlás házaspárnak szerencséje volt. A baleset az óceán közepén történt, a dél-afrikai partoktól mintegy 2000 km-re. Segítség nélkül tudták folytatni az utat, és 2 hét alatt sikerült eljutniuk Fokváros kikötőjébe.

A Földkerülő utat, amelyet egy évre terveztek, folytatják, a sérült hajó helyett valószínűleg egy nagyobb, viharállóbb vitorlással. Viktória és Gábor az Atlanti-óceán egyik legveszélyesebb szakaszán szenvedett balesetet, é bár senki nem hibáztatja őket, hogy bármilyen technikai hibát vétettek volna, hiszen tapasztalt hajósokról van szó, az óceán újra bebizonyította, hogy az emberrel szemben még mindig a víz az úr.

Nézze meg a Fókusz riportját!

A Fókusz riportjait a videótárban nézheti meg.

A teljes adást megnézheti az RTL Most-on!

Hasonló videók

Legnézettebb videók