Műsorújság
RTL Most

Akik visszajöttek a halál torkából

Amikor elfogy a levegő és szorul a mellkas: élete legborzalmasabb perceiről mesél Pataky Attila, és olyanok, akik meglepően fiatalon estek át infarktuson.
2011.01.06.

EXKLUZÍV: Együtt énekel Pataky Attila és fia

MAJRÉ: Pataky Attila tudta, hogy gáz van

Az országot tegnap rázta meg egy újabb, mindössze 20 éves fiú hirtelen halála. Péter a focipályán esett össze. Nem volt egészséges a szíve, de miután nem jelentkeztek panaszok, nem vett róla tudomást. Pedig még csak betegség sem kell ahhoz, hogy a szív egyik pillanatról a másikra megálljt parancsoljon. Életük legborzalmasabb perceiről Pataky Attilán kívül olyanok is mesélnek, akik meglepően fiatalon estek át infarktuson.

Erős, nem szűnő mellkasi fájdalom, mely kisugározhat az állba, vállba, nyakba vagy a kézbe; zsibbadás, verejtékezés és légszomj. Ezek a szívinfarktus legjellemzőbb tünetei, melyek, ha nem múlnak, azonnal mentőt kell hívni, mert akár bele is halhatunk.

A betegséget a szív koszorúereinek elzáródása okozza, mely során a szívizomzat nem jut kellő mennyiségű oxigénhez. Maximum 12 óra van ilyenkor arra, hogy a koszorúereket megnyissák, ellenkező esetben a szívizom egy része akár el is halhat, vagy a későbbiekben súlyos szívelégtelenség léphet fel a páciensnél.

Ne gondoljuk, hogy csak az idősek veszélyeztettek, ugyanis 35 év alatt évente 600, főleg fiatal férfi kap infarktust Magyarországon ahol a halálozás körülbelül hétszerese a legjobb eredményt felmutató Franciaországnak.

A győri Szórádi Attila 33 évesen lett rosszul egy kosárlabda meccs után. Az eset előtt már fél évvel ezelőtt kézzsibbadást és égő fájdalmat érzett a mellkasában.

A fiatalember szerint inkább az váltotta ki a szívbetegséget nála, hogy 4 éve csődbe ment családi vállalkozásuk. Azóta próbál nyugodtabban élni és ugyanúgy sportol.

A 26 éves Dávidnál 7 hete diagnosztizáltak szívinfarktust. A fiatal fiúnál is magánéleti válság okozhatta a bajt, ugyanis soha nem dohányzott, nem kávézott és gyerekkora óta sportol.

De a kemény rockerek sem úszhatják meg a betegséget. Az Edda frontemberével, Pataky Attilával is ez történt pár hónapja, amikor egy 66 előadásos turné után éppen a fáradt gőzt kívánta kiereszteni.

Attila azt mondja, ha jobban visszagondol, nem éppen élt nyugodt életet, de a koncert neki mindig is a kikapcsolódást jelentette.

Alanyaink többsége nem dohányzott és nem élt mozgásszegény életet, mégis hirtelen sújtott le rájuk az infarktus. Vagyis a betegség nemtől és kortól függetlenül bárkit megtámadhat, a legfontosabb, hogy ha nem szűnő mellkasi fájdalmat, légszomjat vagy zsibbadást érzünk végtagjainkban, azonnal hívjuk a mentőket.


Nézze meg a Fókusz riportját!

A Fókusz riportjait a videótárban nézheti meg.

A teljes adást megnézheti az RTL Most-on!

Legnézettebb videók