Műsorújság
RTL Most

Miért szívják a vérünket?

Tévhit, hogy az emberi vérre a táplálkozás miatt van szükségük a szúnyogoknak. Házipraktikákat és növényeket mutattunk a Fókuszban, amelyektől irtóznak a nyár legkellemetlenebb vérszívói.
Csípnek, szúrnak, harapnak, mi pedig csapkodunk, vakarunk, kaparunk. Hiába a modern hadviselés, úgy tűnik, még mindig a szúnyoghad van fölényben, és nem is szándékoznak visszavonulót fújni.

Az MTA Növényvédelmi Kutatóintézetében hadat üzennek a vérszívóknak, ott kísérletezik ki a leghatékonyabb szúnyogölő permeteket. Fekete Gábor azt mondja a szúnyogok számára a légzésünkkor kibocsátott szén-dioxid és az állandó 36°C körüli testhőmérséklet miatt vagyunk vonzóak. Az viszont tévhit, hogy az emberi vérre a táplálkozás miatt van szükségük.

Ha már unjuk a kergetőzést és nem válik be a hagyományos légycsapó, akkor használhatunk elektromos szúnyogriasztót, de aki a környezetbarát megoldás híve, annak az illóolajat javasolja a szakember.

Ha valaki nem a boszorkánykonyha híve, akkor annak elsősorban a citronella olajat vagy az indiai citromfű olajat ajánlja, ezek a bőrünkre kenve önmagukban is képesek elriasztani a vérszívókat.
A füstölők és a mécsesek – amellett, hogy kellemes hangulatot árasztanak - szintén hatékonyak a szúnyogok távoltartására. Az ablakba tehetünk muskátlit, mert a virág illata távozásra készteti a nem kívánt élősködőket. Kint a kertben használhatunk fénycsapdát, ami ugyan nagyon hatásos a legyek és a szúnyogok ellen, ám nem csupán a vérszívókat, hanem az egyéb hasznos rovarokat is magukhoz vonzzák, és elpusztítják.

Ha mégsem sikerül elkerülni a szúnyogokat és a csípéseket, azokat kiválóan gyógyítja, ha fürdővízbe öntünk borsmentából és levendulából készült főzetet. A levendula nem csak idegeinket fogja nyugtatni, de a viszkető, gyulladt bőrt is, azonkívül fertőtlenítő hatással is bír. A borsmentának pedig hűsítő hatása is van.

Nézze meg a Fókusz riportját!

A Fókusz riportjait a videótárban nézheti meg.

A teljes adást megnézheti az RTL Most-on!

Hasonló videók

Legnézettebb videók