Műsorújság
RTL Most

Amikor mindent elölről kell kezdeni

Egy súlyos sérülés után fontos a rehabilitáció, hogy a beteg visszatalálhasson önmagához.

Képzeljék el, hogy az egyik pillanatban még korcsolyáznak, táncolnak, dalolnak, autóznak, kártyáznak, tárgyalnak, vitorláznak vagy éppen megölelik a szeretteiket.
A másik pillanatban viszont már a kisujjukat sem tudják megmozdítani, nem ismerik fel a szerelmüket, nem jön hang a torkukra, önállóan még a kanalat sem tudják megfogni, de még a saját múltjukból sem emlékezek semmire.

Egy baleset, egy tragédia, egy betegség és átértékelődhet minden. Ami addig természetes volt, az hirtelen elérhetetlenné válik és újra kell építeni egy élet munkáját, néha a kezdetektől.

Ilyenkor rendkívül fontos, hogy a rehabilitáció minél előbb elkezdődjön, mert ezzel csökkenteni lehet a testi, szellemi károsodás mértékét és a szövődmények egy része is elkerülhető.

A 17 éves Diának az orvosok mindössze 20% esélyt adtak az életben maradásra egy műtét után. A család nem adta fel, a rendszeres kezelések mellett édesanyja elsajátította a masszázst és a fogásokat a gyógytornászoktól.

Evelin 19 éves, egy agysérülés miatt újra kell tanulnia még beszélni is.

A Fókusz ellátogatott a Bethesda Gyermekkórház rehabilitációs osztályára. Itt az orvosoké és az ápolónőké a főszerep, akik különböző szakemberekkel együtt folyamatos szolgálatban vannak. Egy program pedig idén plusz segítséget nyújt a sérült gyermekeknek, ahhoz, hogy az utógondozásuk egyszerűbb legyen.

A Fókusz riportját itt megnézheted!

Még több Fókusz itt.

Legnézettebb videók