Műsorújság
RTL Most

A görög válság testközelből

Hetek óta csőd szélén áll Görögország, a bankok zárva vannak és az emberek nem jutnak a pénzükhöz. A hosszú bizonytalanság után, úgy tűnik ma végre megszületett a megállapodás az EU és Görögország között. A Fókusz stábja hétvégén Athénban járt, ahol a görögök aggódva figyelik mindennap a híreket. Kilyén Tamás riportja.
A mediterrán országban 2002-ben vezették be az eurót, azonban a görögök már előtte jóval többet költöttek, mint amennyit termelt az ország. Az új valuta pedig még nagyobb jólétet hozott és a kormányok sorra vették fel a hiteleket, amikből a fizetéseket és a nyugdíjakat emelték. A 2008-as gazdasági világválságot ilyen helyzetben nem tudták kezelni. Ekkor kértek és kaptak is először segítséget az európai partnerektől és a valutaalaptól. A hitelezők által elvárt megszorításokat azonban sem akkor sem most nem hajlandóak elfogadni. Ezt július 5.-én egy népszavazáson is megerősítették.

Athén 2004-ben még olimpiát is rendezett, de ez is csak papíron volt sikeres, az elszámolást meghamisították és 7 milliárd eurós mínusszal zárták a játékokat. Az olimpiai sportközpont ma így néz ki. Elhagyatott szellemfalu és omladozó lelátók maradtak csak.
Az Akropolisznál viszont ugyanúgy hömpölyög a turisták tömege. A görögök problémáiból az 1-2 hétre ide látogatók jó formán semmit nem vesznek észre és Athén továbbra is az egyik legnépszerűbb üdülési célpont a magyarok számára is.

Az athéni belváros eléggé kétarcú. A több ezer éves ókori épületek és a balkáni piac hangulat mellett, egy zsúfolt európai nagyváros képét festi, ahol feltűnően sok falfirka van a szűk sikátorokban. A bankok zárva tartása és a morál javítása miatt pedig napokig ingyenes volt a tömegközlekedés. A legszembetűnőbb látványt azonban a bankok előtt kígyózó sorok nyújtják.
 

A teljes adást megnézheti az RTL Moston!

Legnézettebb videók