Műsorújság
RTL Most

Rippel Feri karácsonyi vagdaltja karfiol pürével

Szeretnéd te is elkészíteni Rippel Feri ünnepi Street Kitchen vagdaltját? Akkor most duplán segítünk: itt nemcsak a pontos receptet találod meg, de újra megnézheted a videót is, ahol Feri bemutatja a legfontosabb lépéseket.

Stefánia terrine (vagdalt) krémes karfiolpürével
 

Hozzávalók 4 főre:
 

A terrine-hez:

  • 1 kg darált disznóhús (mangalica, minimum 30 %-os zsírtartalmú)
  • 100 g fehér szalonna[3] [4] 
  • 2 fej biohagyma
  • 4 gerezd biofokhagyma
  • 1 ek majoranna
  • 1 ek köménymag
  • 200 g cukormentes gyulai kolbász
  • 3 db tojás (tanyasi, szabadtartású 1-es számmal jelölt)
  • 1 ek olívaolaj
  • 300 g cukormentes bacon
  • 300 g csirkemáj
     

A karfiolpüréhez:

  • 1 fej biokarfiol
  • 200 g vaj (laktózmentes)
  • 200 ml kókusztejszín
  • szerecsendió
  • só, bors

A tálaláshoz:

  • 2-3 szál újhagyma zöldje
  • ecetes almapaprika
  • sós vagy csemegeuborka
     


A terrine-hez felkockázzuk a szalonnát, egy serpenyőben kiolvasztjuk a zsírját, majd rádobjuk az apróra vágott hagymát, fokhagymát, majorannával és zúzott köménymaggal fűszerezzük, majd hozzáadjuk a kolbászt is. 

A darált húst egy nagy tálba rakjuk, beleütjük a tojást, ráöntjük az elkészített ragut, alaposan összekeverjük, sózzuk, és félrerakjuk.

Egy őzgerinc- vagy terrine-formát kiolajozunk, beletesszük a baconszeleteket úgy, hogy egymást fedjék, majd rárakjuk a darált hús felét. Erre helyezzük a nyers, megtisztított májat, aminek a tetejét sózzuk. Figyeljünk rá, hogy egyenletesen legyen elosztva, majd erre rétegezzük a hús második felét. Jól lenyomjuk, és ráhajtjuk a baconszeleteket, mintegy teljesen zárt formát alkotva.

Egy serpenyőbe félig vizet töltünk, és ebbe helyezzük a már megtöltött terrine-formát. Tetejét préseljük, majd 180 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük. Ezután levesszük a tetejét, leöntjük a felgyülemlett levet, és további 30 percet sütjük, most már a víz nélkül. Amint elkészült, kivesszük a sütőből, és lefordítva, letakarva hagyjuk állni.

Amíg a terrine sül, elkészítjük a pürét. Miután alaposan megmostuk a karfiolt, hideg vízbe rakjuk és elkezdjük felforralni. Amint forr, elzárjuk, és letakarva hagyjuk állni kb. 15 percig. Az ételt nemcsak azért esszük, mert finom és laktat, hanem a benne lévő tápanyagokat is hasznosítjuk, így ne főzzük/süssük szét azt. Amint letelt a negyedóra, leöntjük a főzőlevet, a karfiolt beletesszük egy turmixgépbe, rádobjuk a vajat, ráöntjük a kókusztejszínt, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, és 5-10 percig alacsony fokozaton turmixoljuk. Amikor elég selymes az állaga, félrerakjuk, esetleg egy szitán még át is szűrhetjük.

A terrine-ünket és a karfiolpürét frissen, melegen tálaljuk, hozzá fermentált, savanyított zöldséget kínálunk. Másnap hidegen is isteni, szóval cél a 100 év! #go100

Egészségedre!

Legnézettebb videók