Műsorújság
RTL Most

Főzzétek meg ti is Sánta Laci karácsonyi sertéskaraját!

Szeretnéd te is elkészíteni Sánta Laci ünnepi Street Kitchen ételét? Akkor most duplán segítünk: itt nemcsak a pontos receptet találod meg, de újra megnézheted a videót is, ahol Laci bemutatja a legfontosabb lépéseket.

Gesztenyés körtével töltött sertéskaraj narancsos sütőtökpürével és szilvás-körtés chutney-val
 

Hozzávalók 2 főre:

A húshoz:

  • 100 g gesztenye (zacskós)
  • 1 db körte
  • só, bors
  • 2 szelet mangalicatarja (nagyobb)

A sütőtökpüréhez:

  • kb. 1 kg sütőtök (hámozva)
  • 1 l 100%-os narancslé
  • 25-50 g vaj
  • só, bors

A chutney-hoz:

  • 2-3 cukor
  • 100 ml vörösbor
  • 100 g kimagozott szilva
  • 1 db körte
  • őrölt szegfűszeg
  • őrölt fahéj
  • 0,5 fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • 1 ek fehérborecet
     


A megpucolt és feldarabolt sütőtököt egy liter narancslében addig főzzük, míg puha nem lesz, de lehetőleg ne főzzük szét. Az elkészült tököt turmixba rakjuk egy kevés lével, és ízlés szerint vajjal, sóval és borssal összeturmixoljuk. Ügyeljünk rá, hogy ne tegyünk bele túl sok levet, nehogy híg legyen a pürénk.

A hús töltelékéhez a gesztenyét és a megpucolt, feldarabolt körtét egy aprítóval felaprítjuk, ízlés szerint sóval, borssal ízesítjük.

A húsokat kiklopfoljuk, lehetőleg 2-3 mm vastagra, sózzuk, borsozzuk, rákenjük a kész tölteléket, majd szorosan fóliába tekerjük, aminek a két végét megkötjük. A fóliába tekert húsokat belerakjuk egy zacskóba, és az egészet a már felforrt vízbe tesszük kb. 8-10 percre.

A chutney-hoz elkezdjük karamellizálni a cukrot egy serpenyőben. Ha felolvadt (de nem égett meg!), felöntjük a borral. Addig forraljuk és kevergetjük a bort, míg fel nem oldódik a cukor. Hozzáadjuk a közben felszeletelt hagymát, fokhagymát, szilvát és körtét. Folyamatos kevergetés mellett készre főzzük, ne hagyjuk odaégni, folyamatosan pótoljuk egy kevés vízzel, de akár még egy kis borral is lehet. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, illetve őrölt szegfűszeggel és fahéjjal fűszerezzük. Nem javaslom, hogy egészben lévő fűszereket használjunk, mert bár a fahéjat könnyedén, a szegfűszeget az életben nem halásszuk ki a kész ételből. :) Ha valaki szeretné még különlegesebbé tenni, akkor egy kis apróra vágott/tört, pirított dióval is gazdagíthatja a karácsonyi hangulatú chutney-t.

Ha megfőtt a hús, kérget sütünk rá, és már tálalhatjuk is. Ha azonban a húst nem főztük elég ideig, és olyan nyers maradt a közepe, mint az enyém a videóban, ne essünk pánikba, 180 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt készre sütjük. De mindenképp ügyeljünk arra, hogy ne szárítsuk ki a gesztenyés-körtével feltekert husicsodánkat!

Legnézettebb videók