Műsorújság
RTL Most

Íme Róka Adri karácsonyi főétele!

Szeretnéd te is elkészíteni Róka Adri ünnepi Street Kitchen tőkehalát? Akkor most duplán segítünk: itt nemcsak a pontos receptet találod meg, de újra megnézheted a videót is, ahol Adri bemutatja a legfontosabb lépéseket.

Hozzávalók 2 főre:

  • 400 g tőkehal
  • 50 g só
  • 25 g cukor
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2-3 ág citromos kakukkfű
  • 2-3 ág rozmaring
  • 1 db citrom héja
  • 1 db lime héja
  • 1 db narancs héja és leve
  • 2 ek olívaolaj
  • 20 g vaj

Az édeskömény-veloutéhoz:

  • 2 fej salottahagyma
  • 1 db édeskömény
  • 1 db zellergumó
  • 50 ml olívaolaj
  • 50 g vaj
  • 50 ml fehérbor
  • 100 ml tej
  • 100 ml tejszín

A garnélás mángoldsalátához:

  • 8 db garnéla
  • 0,5 szál póréhagyma
  • 50 ml olívaolaj
  • 25 g vaj
  • 200 g bébimángold
  • 150 g lóbab
  • 2 db babérlevél
  • 2-3 ág citromos kakukkfű
  • só, bors
  • néhány szál sziksófű
  • 100 g francia borsó
  • 5-10 szem olajbogyó

A gombához:

  • 2 ek olívaolaj
  • 2 db ördögszekér gomba
  • 20 g vaj
  • 1 ág rozmaring


A díszítéshez:

  • 3-4 db ehető virág
  • 1 ek zöld olaj
     


A tőkehalat só és cukor keverékével megszórjuk, és 15-20 percig állni hagyjuk.

A lóbabot előző éjszaka beáztatjuk, majd enyhén sós, babérleveles vízben puhára főzzük.

A veloutéhoz a salottahagymát kevés olívaolajon és vajon megpároljuk. Rárakjuk a szeletekre vágott édesköményt és a zellert. Kicsit lepirítjuk, majd hozzáadjuk a bort, a tejet és a tejszínt, és puhára főzzük. Sóval ízesítjük. Ezután krémesre turmixoljuk, végül vajjal dúsítjuk. Tálalásig melegen tartjuk.

A bébimángoldot leöblítjük. A francia borsókat sós vízben leforrázzuk, majd jeges vízbe tesszük.

Egy serpenyőben vajat és olívaolajat hevítünk, rárakjuk a felkockázott póréhagymát, a garnélákat, a mángoldot, az előzőleg babérleveles vízben puhára főzött lóbabot, citromos kakukkfűvel ízesítjük, sózzuk, borsozzuk, és félretesszük. 

A serpenyőben ismét vajat és olívaolajat hevítünk, megpirítjuk rajta a félbevágott és éles késsel keresztirányban bevagdosott ördögszekér gombát, sózzuk, hozzáadjuk a rozmaringot, majd kiszedjük és a tálalásig félretesszük.

A visszamaradt zsiradékhoz facsarjuk a narancs levét, rádobjuk a francia borsót és a sziksófüvet, majd kiszedjük és félretesszük.

A halat leöblítjük, szárazra töröljük, és sütőpapírral bélelt forró serpenyőben, bőrével lefelé kezdjük el sütni egy kevés olívaolajon, nagyjából a 70%-ig. Ezután megfordítjuk, hozzáadjuk a rozmaringot, a roppantott fokhagymát, a citromos kakukkfüvet, az egy-egy vágásnyi citrom-, narancs- és lime-héjat és egy nagy kanál vajat, ezzel rotírozzuk.

A kész salátát a tányér közepére halmozzuk, rátesszük az olajbogyót és a francia borsót. Köréöntjük a veloutét, majd a tetejére helyezzük a halat és az ördögszekér gombát. Ehető virágokkal és kevés zöld fűszeres olajjal díszítjük.

Legnézettebb videók