Műsorújság
RTL Most

A professzor rejtélyes halála

Azt hitték, szovjet kém volt. A KGB meg amerikainak gondolta. Az aktákat titkosították 2005-ig. Elõbb a gyerek, majd az anya is meghalt. Elbert János és családjának titokzatos halála a XXI. században!
Elbert János irodalomtörténész belefulladt a Balatonba, a siófoki móló melletti 60 cm-es vízbe, márciusban, hidegben. Baleset. Ezt mondták be a rádióban, és elég hihetetlenül hangzott, még az öreg balatoni rókáknak is. Vannak történetek, amelyek évtizedeken át izgatják az embereket. A professzor, és családjának rejtélyes halálára sokféle különböző magyarázat született.

Azt mondják hideg március volt 1983-ban. A Balaton kihalt, sehol egy vidám vitorlás, a vízre meredő pecás, andalgó szerelmespár. Holtszezon. Március 10-én már a nőnapi pezsgőspoharakat is elmosogatták a siófoki rendőrőrsön, amikor csengett a telefon. Egy 50-es férfi holttestét emelték ki a móló melletti 60 centis vízből. Ismerős az arca, a rendőröknek mégis csak néhány perc múlva esett le, hogy kit is találtak.

Dr. Elbert Jánost a nyomozó is ismerte a tv-ből. Többnyire az orosz drámairodalom legavatottabb szakértőjeként szerepeltették a professzort, aki anyanyelvi szinten beszélte a nyelvet, és nem utolsósorban közérthetően beszélt a legelvontabb művekről is.

Elbert János halála filmbe illően rejtélyes volt. Először öngyilkosságra gyanakodtak, de végül a halál okaként a „rosszullét következtében fellépő véletlen baleset” kitétel került a jegyzőkönyvekbe. Elbert János, és sorstársai emlékének ajánlották filmjüket készítőik, akik – ismerve a professzort – nem tudták elhinni, hogy véletlen baleset történt.

Nézze meg a XXI. század riportját!

A XXI. század riportjait a videótárban nézheti meg.

A teljes adást visszanézheti az RTL Most-on!

Legnézettebb videók