Műsorújság
RTL Most

Véletlenül robbant fel a Margit híd?

Az emberek többsége úgy tudja, Budapest hídjait a II. világháború végén a visszavonuló német csapatok robbantották fel az oroszok előtt, hogy megnehezítsék az átkelést. Tévednek.
Számvéber Norbertnek, a Hadtörténeti Levéltár főlevéltárosának kutatása szerint a hidakat ráadásul magyar katonák aknázták alá. Igaz a munka végén a németek elvették a magyaroktól az irányítást. A kiugrási kísérlet után megromlott a viszony a két hadsereg között, a németek nem bíztak a magyarokban.

1944-ben a szombat még munkanap volt, november 4-e is egy ilyen napra esett. Délután sokan igyekeztek hazafelé, a híd tele volt emberrel. Éppen egy villamos indult el a Pesti oldalról Buda felé, a második nyílás felett járt, amikor óriási robbanás rázta meg a környéket. Amikor a por leült, olyan látvány fogadta a pestieket, amelyet azelőtt még sosem tapasztalt senki, pár héttel később viszont a mindennapok része lett. A hídszerkezet törötten feküdt a folyóban, a villamoskocsik és autók ablakain folyt át a Duna, több százan vesztették életüket. A korabeli újságok mégis csak rövid hírben számoltak be a tragédiáról, a Filmhíradó pedig egyáltalán nem foglalkozott a balesettel. Pedig készült filmfelvétel, ez egy-két éve került elő. Kedd este láthatják a képeket először a XXI. században.

Nézze meg a XXI. század riportját!

A XXI. század riportjait a videótárban nézheti meg.

A teljes adást visszanézheti az RTL Most-on!

Legnézettebb videók