Műsorújság
RTL Most

A megszállók titkos története

Szentkirályszabadja, az egykori szovjet lakótelep egy korszak 30 hektáros múzeuma. Hivatalosan Magyarországból kivett területként szerepelt. Nagy volt a titkolózás, csak kevés magyar léphetett be, elvileg. Mégis sokan tudták, mi zajlik az ideiglenes szovjet kisvárosban.
Titkos építkezés, egy titkos légi fénykép felvételen. 1951-ben kezdték építeni a szentkirályszabadjai repülőteret a szovjet légierőnek – így kezdődött szovjetszentkirály története is.

Vándor Károly hadtörténész a légierő társbérletében nőtt fel Kunmadarason. Tapasztalatai szerint az a falu, amely mellé szovjet alakulatok költöztek -megszállás ide vagy oda,- igencsak jól járt.

Amikor a szovjet csapatok 1991. június 19-én hivatalosan is kivonultak az itthon maradt alkalmi magyar szomszédok élete 180 fokos fordulatot vett. Munkahelyek szűntek meg. Nem volt többet olcsón szerszám, bicikli, robotgép. Nem kaptak fillérekért se színes tévét, se üzemanyagot.

A XXI. század riportere annak járt utána, hogy a politikai ideológián túl- a helyieknek mit jelentett az alkalmi szovjet szomszédság. És mi maradt utánuk? Van-e, aki sajnálja, hogy elmentek?

Nézze meg a XXI. század riportját!

A XXI. század riportjait a videótárban nézheti meg.

A teljes adást visszanézheti az RTL Most-on!

Legnézettebb videók