Műsorújság
RTL Most

Dipótáska és szimatszatyor - a hiánygazdaság vadhajtásai

Ma már megmosolyogjuk azokat a vacak tárgyakat, amelyek a hiánygazdaság idején jutottak nekünk. Pillanatok alatt az iskolák szubkulturális divatjának alapdarabjai lettek. De hogyan kerültek a diákokhoz, és miért arattak elsöprő sikert?
2011.03.22.

Réges-rég, amikor még az utcán nézegettük a kirakatokat, nem a plázában, amikor boldogok voltunk, ha banán is volt a pult mögött – vagy inkább alatt-, amikor még örülni tudott a család a lavórkék Trabantnak, vagy az ürülékszínű Wartburgnak is, a gyerek meg a lendkerekes autónak, szóval úgy jó 30 évvel ezelőtt egyes vállalatvezetők azt hitték, azoknak a ruháknak is örülni fognak a fiatalok, amiket a hazai gyárak gyártanak.

Nem így volt.

Hiába tudták a divattervezők – hiszen látták külföldi útjaikon-, hogy mi a divat a világ nyugati felén, hiába terveztek is hasonlót, az, hogy mit lehetett kapni a boltokban, már egészen más kérdés volt.

A boltokban azt lehetett kapni, amit gyártottak. Nem igény, hanem terv szerint. Ötéves terv szerint. Így hiába akartak mondjuk farmert a fiatalok, nem kaptak eleget, mert arra nem volt berendezkedve a hazai ipar. Külföldre ritkán lehetett eljutni, akkor is csak a szocialista országokba, ott meg hasonló volt a választék.

Így aztán a fiatalok azzal dobták fel az iskolaköpenyes divatot, amit épp találtak.

A hiánygazdaságnak köszönhetően olyan ruhadarabok és kiegészítők kaptak főszerepet, amelyeket így együtt sehol máshol nem láthattunk, csak a világnak ebben a szegletében. Így vált kultuszdarabbá a gázálarctáska (más néven szimatszatyor), az alföldi papucs, a “jugó” farmer, a kitűző és felvarró, no meg a diplomatatáska.

Hogy van-e ésszerű magyarázat mondjuk a dipótáska-mániára, vagy csak a hiánygazdaság egyik vadhajtásáról van szó – ennek járt utána a XXI. század stábja. És nemcsak kérdeztek, hanem borogattak, cipeltek, hajtogattak és közben végig nevettek…


Nézze meg a XXI. század riportját!

A XXI. század riportjait a videótárban nézheti meg.

A teljes adást visszanézheti az RTL Most-on!

Legnézettebb videók