Műsorújság
RTL Most

˝Meg akartam halni!˝- Petronella, Balázs, Lotti és Abigél igaz története

A szülési utáni depressziót nem szabad félvállról venni, és beszélni kell róla, pont úgy, mint Petra és Balázs, akik megjárták már egyszerre a poklot és a mennyet, és most újra belevágtak a gyermekvállalásba. Persze bonyolultabb ennél a történet, mert azt nem gondolták, hogy ismét szembe kell nézniük a kórral.

A fiatal pár szerelmi története egy lányregénybe is beleillene, ugyanis az akkor még egyetemista Petra és az aktuális munkahelyének fejlesztési igazgatója, Balázs egymásba szerettek. A szenvedélyek viharában gondtalanul sodródtak addig, míg ki nem derült, hogy Petra babát vár, és mint ilyenkor lenni szokott, gyorsan egybekeltek a szerelmesek, és boldogan várták a kis tündéri Lottit. Csodálatosan alakult minden, mint a nagykönyvben meg van írva, könnyen és gyorsan megszületett első kislányuk, akit már nagyon vártak.

 

 

Aztán az egyik nap minden megváltozott: Petrát szörnyű gondolatok kezdték kísérteni, amit rengeteg sírás, bűntudat és szorongás követett. Kiderült, gyermekágyi depresszióban szenved, mely egy a szülés után kialakult hormonális folyamat eredménye, és erről egy édesanya sem tehet, ez nem afféle úri passzió, mint sokan gondolják. A szörnyű pillanatokat csak úgy tudta átvészelni Petra, hogy férje teljes vállszélességgel mellette állt és a kisbabával kapcsolatos teendőkből nagyon sok mindent átvett. A helyzet odáig fajult, hogy Petrát az öngyilkosság gondolata is kísértette, és úgy érezte, neki nem kell a gyereke, csak vigye el inkább valaki.

Hat hónap elteltével szerencsére a kismama kijött a mély gödörből és elkezdte élvezni az anyaság minden percét. Sajnos nem tartott sokáig a felszabadultság érzése: bombaként robbant a hír, Petra ismét babát vár. Első kétségbeesésükben arra gondoltak, nem csinálják újra végig azt a mély és sötét időszakot, így elutaztak Bécsbe, ahol gyógyszerrel, a sebészinél humánusabb eljárással tudják megszakíttatni a terhességet. Ott azonban - mivel Petra és Balázs egy pszichológusnővel beszélhettek a beavatkozás előtt – megváltozott minden, és mégis úgy döntöttek, belevágnak a második babavárásba a másfél éves Lottival egyetemben.

 

 

Mire a Sote II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikára értünk - Kéky Kira kolléganőmmel - Petra már készen állt a szülésre, azaz addigra már szépen tágult. És a szépen még finom kifejezés is: villámgyorsan és fájdalommentesen tört magának utat Abigél. A doktorúr úgy döntött, burkot repeszt, ugyanis a sok magzatvíz lelassíthatja a szülést. Nem telt el sok idő és megérkeztek a tolófájások, melyre Petra először talán fel sem volt készülve. Mindeközben olyan gyorsan történtek az események, hogy szinte csak kapkodtuk a fejünket, és pár nyomás után világra jött Abigél. A kislány 4,33 kilogrammal és 58 centivel érkezett meg a nagyvilágba, arról már nem is beszélve, hogy a fejének körmérete 37 centi volt, ami egyáltalán nem megszokott méret.

Mivel még egy babával bővült a Kováts család, ezért úgy döntöttek, felújítják a lakásukat, és addig Petra szüleinél élnek. Ha azt nézzük, ez hatalmas segítséget jelent az édesanyának, ugyanis a szülők nagyon sokat tudnak segíteni ilyenkor. Lotti sosincs így egyedül, mindig van, aki vele foglalkozik, Petra közben Abigélnek szentelheti minden idejét.

Ám hiába volt meg minden körülmény, hogy nyugodtan és boldogságban teljenek az első hetek a család életében, sajnos Petránál újból kiújult a szorongás. A 25 éves anyuka úgy érzi, szoptatás közben borzasztóan fél, szörnyű és megmagyarázhatatlan dolgok gyötrik. Balázsék sokkal tudatosabban kezelték most Petra szorongásait, a védőnő utána is nézett, mi okozhatja ezt az állapotot. Kiderült, egy úgy nevezett D-MER (diszfóriás tejleadó reflex) szindrómában szenved Petra, ami nem lelkieredetű probléma, hanem hormonális dolog: a tejleadással egyidőben olyan hormonok árasztják el Petra szervezetét, melyek szorongást és depressziót okoznak. Abban lehet bízni, hogy ez az állapot a szoptatás elhagyásával majd el is múlik.

Petra és Balázs azért is vállalták a történetüket a sorozatunkban, hogy minél több emberhez eljuthasson, nem hiba, nem önzőség, hanem bizony betegség a szülés utáni depresszió. Nagyon sok édesanya szenved ebben, aminél nincs gyötrőbb és fájdalmasabb állapot. Merjünk tehát segítséget kérni és sose érezzünk bűntudatot, akár szégyent emiatt, mert erről egy édesanya sem tehet!

Legnézettebb videók