Hozzávalók:
- 3-4 evőkanál olívaolaj (nem extra szűz)
- 1 hagyma (apróra vágva)
- 1 csipetnyi só
- 500 g lencse
- 1 kövér gerezd fokhagyma (késsel összenyomva)
- 8 olasz kolbász
- 100 ml vörös bor vagy vermouth
- 500 ml víz
- kevés friss, lapos levelű petrezselyem
- A lencse megfőzéséhez keresünk egy jókora serpenyőt, melynek van fedele (tökéletesen illeszkedjen rá), majd 2.3 evőkanál olajat öntsünk bele, majd mikor ez felmelegedett hozzáadjuk az apróra vágott hagymát.
- Megsózzuk, és puhára főzzük úgy öt perc alatt. Hozzáadjuk a lencsét, keverjük jól el, és adjunk hozzá bőven a vízből. Fedjük le, forraljuk fel lassú tűzön. Figyeljük, mert ha lefő róla a folyadék könnyen odaéghet, 30 perc alatt puhára fő. Nem kell megsózni, mert a kolbász maga is elég sós lesz. Várunk, közben pedig kóstolgatjuk.
- Ha már lassan elkészül a lencse, egy vastag főzőlapra tesszük a serpenyőt, egy réteg olajat ráöntünk és hozzáadjuk a tört fokhagymát. Főzzük néhány percig, majd hozzáadjuk a kolbászokat. Mikor a kolbászok már mindkét oldalon megbarnultak, melyhez kevesebb, mint 5 perc szükséges, öntsük le a borral és vízzel az ételünket. Fedjük le az edényt egy fedővel és 15 percig főzzük. Egy villa segítségével törjük össze a már puha fokhagymát a szószban. Kóstoljuk meg és ha túl erős adjunk hozzá még vizet.
- Végül a lencsét tegyük egy lapos tányérba, aztán tegyük rá a kolbászokat, öntsük rá a boros-fokhagymás mártást és egy kis petrezselyemmel tálaljuk.