Műsorújság
RTL Most

Sikeres olasz bemutatkozás

Azt már megszoktuk, hogy a Juventus vagy éppen az Internazionale sikeres a nemzetközi porondon, de az mindenképpen furcsa, hogy a korábbi években brillírozó AC Milan helyett a Sassuolo indulhat európai kupában. A Neroverdi remekül mutatkozott be az Európa Ligában, és egy lépésre van a főtáblától.

A Sassulolo kiváló hajrájának is köszönhetően (az utolsó öt fordulóban négy győzelem, egy döntetlen volt a mérlege) a hatodik helyen végzett az olasz bajnokságban, így a nagyszerű múlttal rendelkező, ám a jelenben csak szenvedő AC Milan előtt megszerezte az Európa Liga-indulás lehetőségét. A klubot 1922-ben alapították, a harmadosztályba először 2006-ban jutott fel. A 2008/09-es idényt már a második vonalban kezdték a zöld-feketék, az egyesület azonban nem mindig ezeket a színeket használta (1972-ig piros-sárgában játszottak). A lendület nem tört meg a későbbiekben sem, így a Sassulolo a 2013/14-es idényben története során először szerepelt a legjobbak között, ráadásul nem átszállójegyet váltott az első osztályba. A Neroverdi első gólját a Serie A-ban az azóta már olasz válogatott Simone Zaza szerezte 2013 szeptemberében. Azt csak halkan tesszük hozzá, hogy az a találat csak szépségtapasz volt, hiszen a Livornro 4-1-re nyert akkor a Sassuolo vendégeként. Az első pontszerzés is Zaza nevéhez köthető (Napoli-Sassuolo 1-1), majd a nyolcadik fordulóban megszületett az első győzelem is: a Stadio Città del Tricolore közönsége tombolt a Bologna 2-1-es legyőzésekor. Ebben a stadionban rendezték egyébként 2016-ban a női Bajnokok Ligája döntőjét. Akkor a magyar Kulcsár Katalin játékvezetése mellett a Lyon büntetőkkel nyert a Wolfsburg ellen.

 

 

 

A Sassuolo az AC Milan legnagyobb mumusa lett a feljutás óta. A kiscsapat már négyszer is megverte a Rossonerit a közelmúltban, úgy, hogy a klub elnöke hatalmas Milan szurkoló. A Neroverdi európai indulásához az is kellett, hogy az Olasz Kupa legutóbbi döntőjében a Juventus legyőzze az AC Milant. Giorgio Squinzi, a Sassuolo elnöke úgy fogalmazott, hogy képtelen szurkolni a Juventusnak imádott csapata ellen, csak Massimiliano Allegrinek tud szorítani. A Juve jelenlegi mestere azzal érdemelte ki a zöld-feketék első emberének tiszteletét, hogy a 2007/08-as szezonban simán megnyerte a harmadosztályt a csapattal. Allegri végül a kupadöntőben legyőzte azt a Milánt, ahonnan Torinóba igazolt, ezzel pedig kinyitotta Európa kapuit a Sassuolo számára.  Az együttes legeredményesebb játékosa mindössze 21 éves.

 

 

 

Domenico Berardi 38 gólt szerzett a Serie A-ban, összességében pedig már 49-nél jár a Sassuolo mezében. A fiatal labdarúgó összesen nyolcszor vette be a Milan kapuját úgy, hogy 2014 januárjában, amikor 4-3-ra nyertek, mind a négy találatot ő szerezte, egy évvel később pedig a 3-2-es siker alkalmával mesterhármasig jutott. Berardi volt a hős a Luzern ellen az Európa Liga harmadik selejtezőkörében is. Az első, svájci mérkőzésen egyszer, a visszavágón pedig kétszer vette be a kaput, így az idegenbeli 1-1 után a hazai 3-0 azt jelentette, hogy a Sassuolo 4-1-es összesítéssel jutott be a playoffba.

 

A csapat nagy utat járt be a negyedik vonaltól az európai kupáig és csak a csapatkapitány Francesco Magnanelli, valamint a tartalék kapus, Alberto Pomini maradt meg hímondónak a 2005/06-os szezont a klub története során először a harmadik vonalban kezdő együttesből. A 31 éves Magnanelli összesen369 alkalommal lépett pályára, ez klubrekord.

 

A képek forrása: uefa.com

Legnézettebb videók