Műsorújság
RTL Most

Az Európa-liga-döntő leendő helyszíne az Európa-bajnokságon is megállná a helyét

Az 50 653 néző befogadására alkalmas stockholmi Friends Arena lesz az Európa-liga-döntő helyszíne a 2016/17-es szezonban. A svéd főváros stadionja az Európa-bajnoki mezőnyben sem vallana szégyent, hiszen méretét tekintve előkelő helyre kerülne a képzeletbeli rangsorban.

2006-ban döntött úgy a Svéd Labdarúgó Szövetség, hogy a nemzeti arénaként is szolgáló Rasunda Stadion helyét egy új létesítmény veszi át a jövőben. 2012-re készült el a Friends Arena, az építés teljes költsége 170 millió euró volt. A stadion névhasználati jogát 2023-ig 20 millió euróért a Swedbank vette meg, akik egy velük kapcsolatban álló nonprofit szervezet miatt végül a Friends Arena nevet választották. A megnyitón a svéd válogatott Zlatan Ibrahimovic négy góljával, 4-2-re nyert Anglia ellen.

 

 

A Friends Arenában rendezték a 2013-as női labdarúgó Európa-bajnokság döntőjét, ahol Németország 1-0-ra nyert Norvégia ellen. A németek az elődöntőben a magyar származású Marozsán Dzsenifer góljával búcsúztatták a házigazda svédeket. Nem ismeretlen érzés egyébként az északi ország számára nagy tornák döntőjét megrendezni, hiszen korábban Göteborgban ötször (legutóbb 2004-ben), míg a Rasunda Stadionban egyszer, 1998-ban látták vendégül az európai foci elitjét. Utóbbi fináléjában, az azóta már megszűnt Kupagyőztesek Európa Kupájában az angol Chelsea 1-0-ra nyert a német VfB Stuttgart ellen.

 

 

A Friends Arena méretét tekintve a labdarúgó Európa-bajnokság helyszínei között is megállná a helyét. Franciaországban ugyanis tíz stadion ad otthont a kontinenstornának. A legnagyobb befogadóképességű létesítmény a Stade de France (81 338 néző); majd a marseille-i Stade Vélodrome következik 67 394 nézővel. A képzeletbeli dobogó harmadik fokán egy új stadion, a Parc Olympique Lyonnais található (59 286 néző), ezt követően pedig szintén egy, az Európa-bajnokságra épített aréna következik (Stade Pierre-Mauroy, Lille, 50 186 néző). Vagyis a svédek csaknem 51 ezer férőhelyes nemzeti stadionja is a legjobbak és a legnagyobbak közé sorolható.  

 

A képek forrása: uefa.com

Legnézettebb videók