Műsorújság
RTL Most

Több százezren tiltakoznak a 21 éves fiú lefejezése és keresztrefeszítése ellen

Ali Mohammed al-Nimr bűne, hogy 2012-ben 18 évesen a demokráciáért tüntetett Szaúd-Arábiában az Arab tavasz idején. 2014-ben hirdették ki, hogy lefejezés és holttestének keresztrefeszítése vár rá, ítélete pedig jelenleg csak Szalman szaúdi király ellenjegyzésére vár. Nemrég online aláírásgyűjtésbe kezdtek a fiú életének megmentésért, a petíciót pedig percről-percre egyre többen írják alá.
A képen látható fiatalembert azzal vádolják, hogy egy Blackberry telefon segítségével tüntetésre buzdított másokat, és maga is demonstrált a szaúdi király uralma ellen az arab tavasz hónapjaiban. Tudják, ez volt az az időszak 2011 és '12 között, amikor az arab világ államaiban sorra törtek ki a forradalmak és lángoltak fel polgárháborúk. Egyiptomban a tüntetések hatására lemondott Hoszni Mubarak elnök.A szaúdi lázadók már nem jártak ekkora sikerrel: nem tudták megtörni az azóta már elhunyt Abdullah király uralmát, ráadásul ott a polgári ellenállás bármilyen formájáért halálbüntetés jár. Ali Mohammed al-Nimr pedig részt vett több demonstráción is, amiért 2014-ben lefejezésre, és holttestének keresztrefeszítésére ítélték.

A döntés óriási felháborodást váltott ki világszerte, többek között Francois Hollande francia elnök és Jeremy Corbyn brit ellenzéki vezető is tiltakozott ellene, ráadásul az ítéletet megelőző eljárást az ENSZ szakértői és az Amnesty International nemzetközi civil szervezet is törvénytelennek nevezte. A hatóságok rendszeresen megakadályozák, hogy al-Nimr elérje az ügyvédjét, sőt, a jogi képviselőt több esetben "elfelejtették" értesíteni a meghallgatások időpontjáról. A férfi még papírt és tollat sem kaphatott, hogy felkészüljön saját védelmére, pere pedig egyértelműen koncepciós eljárás benyomását keltette.


A Facebook-on is születtek tiltakozó oldalak.

Két nappal ezelőtt az Anonymous nevű szervezet is beállt a tiltakozók sorába: hackereik több szaúdi állami oldalt tettek elérhetetlenné. Időközben pedig egy online aláírásgyűjtés is elindult: a petíciót Barack Obama amerikai elnöknek, David Cameron angol miniszterelnöknek és Angela Merkel német kancellárnak címezték, hogy járjanak közbe a fiú szabadon bocsátásáért. Eddig több mint 760 ezren írták alá virtuálisan a petíciót: itt bárki csatlakozhat a kezdeményezéshez, és percről-percre nyomon követheti, hogyan növekszik folyamatosan a tiltakozók száma.

A cikk írásának kezdetekor még 754 ezren voltak. Most pedig már több, mint 768 ezren.


 

Legnézettebb videók