Műsorújság
RTL Most

Tamponja ölte meg a 13 éves lányt

A 13 éves Jemma-Louise Roberts-et az orvosok félrediagnosztizálták, a rendkívül ritka és veszélyes fertőzés végül az életébe került. Minden jel arra utal, hogy halálát egy teljesen hétköznapi dolog okozta: elkezdett tampont használni, hogy menstruációja közben is tudjon úszóedzésre járni. Olvassa el, mik a toxikus sokk-szindróma tünetei, hogy időben felismerje a bajt!
A gyászoló édesanya úgy döntött, a nyilvánossághoz fordul, hogy lánya tragédiája legalább mások életét megmenthesse. Szeretné felhívni a figyelmet a toxikus sokk-szindróma veszélyeire, hogy ezzel megelőzze a hasonló eseteket.

Jemma imádott sportolni, a helyi úszócsapatnak is tagja volt, épp emiatt váltott át a tamponhasználatra, hogy soha ne kelljen a menszesze miatt hiányoznia az edzésekről.


(Forrás: dailymail.co.uk)

A lány a családi nyaraláson súlyos hasmenésre panaszkodott, ezután a szülei kórházba vitték. Onnan azonban az orvosok haza küldték, mondván, hogy vírusos hasmenése van, ami miatt nem kell benn tartaniuk, ráadásul annak a veszélye is fennáll, hogy megfertőzi a többi beteget. Hittek az orvosoknak, nem sokkal később azonban kénytelenek voltak visszatérni, mert Jemma állapota rosszabbra fordult.Ekkor a diagnózis már egészen más volt: a vizsgálatok megállíptották, hogy a lány toxikus sokk-szindrómában szenved. A betegséget egy olyan baktérium okozza, amely a bőrön, az orr és a száj környékén él, normális esetben azonban ártalmatlan az egészségre. A véráramba kerülve azonban olyan mérgező anyagokat termelnek, amelyek akár halálosak is lehetnek. Súlyosan károsítja a szöveteket, a belső szerveket és számos fontos életfunkcióban okozhat végzetes zavart.
Az állapot legyőzhető, amennyiben a beteg időben orvosi segítséget kap

Jemma testében sajnos már annyira elhatalmasodott a fertőzés, hogy az életét már a megfelelő kezelés sem tudta megmenteni. Egy héttel a kórházba kerülés után hunyt el agyvérzés és vérmérgezés következtében.

Bár a lányon nem végeztek boncolást, az édesanyja meg van győződve arról, hogy a gyermeke halálát toxikus sokk-szindróma okozta, ami a tamponhasználat miatt alakult ki nála. Ezért is szeretné, ha minél több ember lenne tisztában a betegség tüneteivel.

"A férjem és én ezelőtt még csak nem is halottunk a toxikus sokk-szindrómáról. Ha korábban tudunk róla, megmenthettük volna a kislányunk életét."
- nyilatkozta az összetört édesanya.

Mik a tünetek?

A szepszis ezesetben gyűjtőfogalom, amely a különböző vérmérgezés-típusokat is jelölhet, ezeknek az egyik kiváltó oka a toxikus sokk-szindróma, amelyet a staphylococcus nevű baktérium okoz.
Sok más betegséghez hasonlóan a szindróma kialakulásának kezdetén a beteg influenzára jellemző tüneteket produkál, ezek lehetnek

- hányinger
- hányás
- hasmenés
- magas láz
- kiütések a testen


Kezelés híján végzetes szervi károsodást okozhat, ahogyan az sajnos Jemma esetében is történt. Ha a beteg azonban időben megkapja  aszükséges kezelést, a szindróma gyógyítható.

A betegség annyiban függ össze a tamponhasználattal, hogy menstruáció idején a nők fokozottan érzékenyek a fertőzésekkel szemben, ezért a szokásosnál is jobban kell ügyelniük a megfelelő higiénés feltételekre. Rendszeres és alapos tisztálkodással elejét lehet venni a hasonló fertőzéseknek.

Az édesanyja lányát már nem támaszthatja fel, azonban rendíthetetlenül kampányol, hogy minél több emberhez eljusson a szörnyű betegség híre:

"Ha csak egy ember életét megmenthetem ezzel, akkor már megérte!"

A család és Jemma egykori barátai több, mint 33 ezer fontot gyűjtöttek össze annak a kórháznak a javára, ahol a lányt kezelték:(Forrás: dailymail.co.uk)

Legnézettebb videók