Műsorújság
RTL Most

Öt elképesztő magyarázat a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokra

Ma van a 14. évfordulója a New York-i terrortámadásoknak. Ennek apropóján összeszedtünk ötöt a legfurább, egyben rendkívül népszerű magyarázat, összeesküvés-elmélet közül.
 


Az igazság sokszor túlságosan fájdalmas, brutális és kegyetlen ahhoz, hogy könnyen meg tudjuk érteni és fel tudjuk dolgozni. Így van ez az olyan történelmi traumákkal is, mint a 2001. szeptember 11-i amerikai terrortámadás.

Ilyenkor számtalan összeesküvés-elmélet születik, amelyek, még ha nem is igazak, oldják a kollektív szorongást és rengetegen azonosulni tudnak vele.

9/11 tehát a konspirációs elméletek melegágya, szinte végeérhetetlen számú variáns van arra, hogy pontosan mi történt, hogy történt.

Összeszedtük az 5 legnépszerűbb és legképtelenebb ilyen elméletet.

1 - Rakéta csapódott a Pentagonba, nem repülő

Az amerikai kormány hivatalos álláspontja szerint egy Boeing csapódott a Pentagonba. Erről azonban felvétel nincs. Ezt megragadva sokan kezdtek elméletgyártásba, a legnépszerűbb verzió szerint nem is repülőgép, hanem egy cirkálórakéta csapódott bele az épületbe.

Az elmélet kiagyalói szerint az épületen keletkezett lyuk kisebb, mint egy repülő mérete.2 - Az USA rendezte az egészet

Ez elmélet szerint az amerikai hírszerzés már előre tudta, hogy a terroristák mire készülnek. De nem avatkoztak közbe, mert rájöttek, hogy az események nyomában keletkező zürzavarban megszerezhetik a közel-keleti térség feletti uralmat és persze az olajat. Az elmélet annak ellenére roppant népszerű maradt, hogy az amerikaiak belebuktak az iraki kalandba, és a távozásuk után a térség még jobban destabilizálódott – a nyomukban megjelent az Iszlám Állam. Igaz, sokan az ISIS-t is az USA művének tartják.

Úgy intézték tehát, hogy a gépeltérítők könnyen feljussanak a Boeingekre, hogy a légierő késve kapja a beavatkozási parancsot.  3 - Izrael szervezett mindent

Az események utáni órák egyik leggyorsabban terjedő elmélete az volt, hogy a terrortámadások mögött Izrael, illetve annak hírszerző szolgálata, a Moszad áll. Ezek szerint az izraeliek látni sem akartak egy olyan washingtoni vezetést, amely nem az ő érdekeiket képviseli. Bush pedig épp ilyen elnök volt.

Ezt a verziót hivatott alátámasztani az a hír is, mely szerint Jeruzsálemből előre figyelmeztették a Világkereskedelmi Központ és a Pentagon környékén dolgozó zsidókat, hogy a kritikus napon ne menjenek be munkahelyeikre. Ez a hír is persze kacsának bizonyult, de ez az elmélet is tartja magát.


 
4 - Katonai gép csapódott a WTC-be?

A WTC-be másodikként becsapódó repülőről sokan azt tartják, hogy katonai gép volt, nem pedig utasszállító. Állításukat egyfelől Rob Howard a New York magazinban megjelent fotójára alapozzák. Ezen ugyanis egy rakétát vélnek felfedezni a jobb szárny alatt.

Így van ez akkor is, hogy számos képelemző elmondta, hogy mindössze a napfény miatti optikai torzulásról van szó.5 - Hologram és arany?

A végére jöjjön a legdurvább, ami szinte már kóros. Van olyan, aki szerint az ikertornyokba valójában nem is utasszállítók, hanem rakéták csapódtak, amiket hologramokkal álcáztak repülőnek. A tornyok alatt pedig hatalmas mennyiségű arany volt, amit még az omlás előtt elloptak a merénylők. És persze olyanok is vannak, akik szerint az elkövetők oroszok voltak.
 


Azt, hogy ezek az elméletek mennyire hatásosak, jól mutatják a különböző közvélemény-kutatások eredményei.
 
Az egyik ilyen, egy 17 országot átfogó 2008-as felmérés például kimutatta: a megkérdezettek csupán 46%-a hisz az al-Kaida felelősségében, 15% az Egyesült Államokat, 7% pedig Izraelt vádolja 9/11 végrehajtásával.
 
Egy 2006-os kutatás szerint az amerikaiak 36%-a hisz abban, hogy így vagy úgy az állam vezetőinek keze benne volt a merényletek elkövetésében.

Sokat mondó egy 2010-es amerikai kutatás is, amely szerint a megkérdezettek 15%-a hisz abban, hogy az ikertornyokkal nem a repülőgép-támadások, hanem az épületekben jó előre elhelyezett robbanóanyagok végeztek.

A német Emnid intézet januári felmérése szerint a megkérdezettek 90 százaléka úgy gondolja, hogy Washington valamit elhallgat a tragédiával kapcsolatban.
 
Mindenesetre az elméletek egyike sem igazolódott be. Az igazság az, hogy a legunalmasabb és a legkevésbé népszerű verzió a helyes, az, hogy Oszama bin Láden és az Al-Kaida terrorszervezett felelős a merényletért. Ez egyben ez az USA elképesztő titkosszolgálati kudarca is.

A tragédia világtörténelmi hatása megkérdőjelezhetetlen. A 20. század 1914. június 28-án kezdődött, amikor Gavrilo Princip merényletet követett el Ferenc Ferdinánd ellen.

A XXI. század 2001. szeptember 11-én kezdődött.

(Forrás: index.hu; magyarnarancs.hu; konteo.blogrepublik.eu)
 

Legnézettebb videók