Műsorújság
RTL Most

Menekültügy – olvassa el, hogy állunk most!

Utánanéztünik annak, hogy mi történt a hétvégén, és hogy áll jelenleg a menekültválság. Miközben Röszkénél rendeződni látszik a helyzet, 20 ezer menekült érte el Ausztriát, a figyelem pedig a héten egyre inkább Németországra szegeződhet. Közben lesz uniós csúcstalálkozó, ahol a menekültkvótákról is tárgyalhatnak. Kanada pedig egy év alatt 10 ezer szír menekültet fogad be.


Körülbelül 20 ezer menekült érkezett Ausztria felé a hétvégén.


Ez a szám több annál, mint ahányan áprilistól júniusig érkezett hozzájuk. Főképpen busszal és vonattal szervezetten szállították őket, de volt, aki gyalog érte el nyugati szomszédjainkat.

Az osztrákok vonattal szállítják őket tovább Németország felé, szombat este 1000 menekültet, vasárnap 2500-at, ők ma érnek Németországba.A nickelsdorf-hegyeshalmi határátkelő ugyanakkor teljesen megbénult vasárnap, miután az osztrák hatóságok nem tudták hová vinni azt az 5000 menekültet, akik egyszerre érkeztek a határhoz.


2500-an pedig Szlovéniába érkeztek Horvátországból.Közben a szerb és a magyar belügyminiszter vasárnap újra megnyitotta Röszkénél az autópálya-átkelőt.


Bár Pintér Sándor a múlt héten még egy hónapról beszélt, a határ mindössze öt napig volt zárva. Rendeződni látszik tehát a helyzet, az eddig zsúfolt területek teljesen kiürültek.


Ezzel együtt a rendőrségi adatok alapján ezen a szakaszon az elmúlt három napban 950 illegális bevándorlóval szemben intézkedtek, a többi határszakaszt is beleszámítva tiltott határátlépés miatt 18757 főt fogtak el.További fejlemények kedden várhatók, amikor az Európai Uniós tagállamok vezetői összeülnek, hogy megbeszéljék a további intézkedéseket, amelyek közt az is szerepelhet, hogy a tagállamok közt 120 ezer menekültet osztanak szét.

Néhány tagállam (köztük mi is) ennek nagyon nem fog örülni, holott van példa arra is, hogy valaki szívesen fogadja a menekülteket, még ha nem is európai országról van szó.


Kanada kormánya ugyanis bejelentette, hogy idén év végégi 23 ezer iraki, 2016 szeptemberéig pedig  10 ezer szír menekültet fogadnak be, egyszerűsítve és meggyorsítva a bevándorlási ügyintézésüket.Eközben újabb szörnyű hírek érkeznek Törökországból: 13 menekült, köztük 6 gyerek a tengerbe fulladt, miután gumicsónakuk összeütközött egy komppal.


Leszbosz közelében egy hasonló eset miatt 22 embert kellett kimenteni a vízből, ugyanakkor 26-an eltűntek.


Így már körülbelül 2600-ra tehető azoknak az embereknek a száma, akik útjuk közben vesztették életüket.


(Dailymail.co.uk)
 

Legnézettebb videók