Műsorújság
RTL Most

Jim Carrey exbarátnőjét is beszippantotta a celebek vallási szektája

Catriona White holttestére hétfő este találtak rá, pár nappal azután, hogy a színész újból szakított vele. A 30 éves White-tal gyógyszertúladagolás végzett, a hatóságok öngyilkosságként kezelik az ügyet. Most újabb fontos információk szivárogtak ki a lány utolsó hónapjaival kapcsolatban: White is tagja volt a sokat kritizált Szcientológia Egyháznak, amely számos hollywood-i hírességeit is tagja között tudhat. Catriona White öngyilkossága előtt nem sokkal csinálta végig az egyház méregtelenítő programját.

Mi az a szcientológia?

A vallási szervezet elnevezése a latin scio - tudás és a görög logos, vagyis tanulmányozás szavakból ered. 
Egy L. Ron Hubbard nevű sci-fi szerző az '50-es években úgy döntött,  más irányba tereli tovább  mérsékelten sikeres regényírói karrierjét: először dianetika néven meglakotta saját önfejlesztő rendszerét. Nem sokkal ezután a dianetikát vallási mozgalommá duzzasztotta, amelyet szcientológiának nevezett el. A szcientológia tanainak megalkotása szintén Hubbard műve, ezért a szcientológia egyház hívei alapító-atyaként tekintenek rá.


(L. Ron Hubbard, via Wikipedia)

A szcientológiai szokatlan eszmerendszerében a hagyományos vallásos rituálék - mint például a gyónás - keverednek Hubbard meglehetősen fantáziadús elméleteivel, amelyekben földönkívüliek is szerepelnek. Elvégre mégiscsak egy sci-fi íróval van dolgunk!

Eszerint egy Xenu nevű gonosz isten 75 millió évvel ezelőtt ezelőtt rossz szellemeket szabadított a Földre, a vallás tanításainak végső célja az, hogy ezektől a rossz energiáktól maradéktalanul megtisztítsa az egyház tagjait. Ennek megfelelően a vallás szóhasználatában gyakran felbukkan a "clear", azaz tiszta kifejezés.

Az USA-ban 1993 óta bejegyzett egyház hazánkban egy 2012-ben elfogadott törvény óta hivatalosan nem minősül egyháznak.


(Tom Cruise beszédet mond egy szcientológus eseményen, via rollingstone.com)

A szientológia akkor került igazán reflektorfénybe, mikor Hollywood krémje elkezdett belépni a tagjai  közé. Számos celeb nyíltan vállalja, hogy L. Ron Hubbard tanításait követi, hogy csak a leghíresebbeket említsük: John Travolta, Kirstie Alley, Leonard Cohen, Jennifer Lopez és Tom Cruise is a szcientológia híve.

Ez igazi sikertörténetnek hangzik, azonban az emberek lelkének megmentéséről szóló sztori több helyen sántít, ami miatt számos bírálat érte már a szervezetet. A kilépett tagok beszámolói szerint a szcientológia nem más, mint egy vallásnak álcázott pénznyelőgép, ami manipuláció útján éri el, hogy belépő tagjaiból fanatikusokat képezzen. Az egyház tagjainak a feljebblépéshez és a clear állapot eléréséhez foglalkozásokon és méregtelenítő programokon kell részt venniük, ezeket azonban a szervezet nem szívességből biztosítja. Súlyos összegeket kell fizetnie azoknak, akik szeretnék elérni a Hubbard által vizionált szuperember állapotát. 

Sok ex-szcientológus szerint ezeken az ún. auditáló foglalkozásokon gyakran bizalmas információkat kellett elmondaniuk magukról, amelyekkel később zsarolni próbálták őket, mikor kilátásba helyezték, hogy elhagyják az egyházat.
Egyes vélemények szerint komoly veszélyt jelent, hogy a vallás különböző fiókszervezetek formájában, észrevétlenül igyekszik növelni a hívek számát. Ezek közül számos foglalkozik drogprevencióval.
A szcientológia hazai terjeszkedéséről itt hallhat bövebben:
 
 

Catriona White kb. 4-5 évvel ezelőtt léphetett be a szcientológus egyházba

Tony Ortega újságíró szerint miután a lány halála kitudódott, több szcientológus ismerőse is hitetlenkedve hívta fel, merthogy White maga is tagja volt az egyháznak. Ortega közel 20 éve ír már a szcientológiáról, úgyhogy a szervezet avatott ismerőjének számít. Állítása szerint az említett személyek jól ismerték White-ot, ezért teljesen letaglózta őket az öngyilkosság híre.

Az utolsó közös kép Carrey-ről és White-ról két héttel a lány halála előtt készült. Legutoljára egy Los Angeles-i galériában mutatkoztak együtt:

Ortega azt nyilatkozta, White szcientológus barátai szerint a lány 4-5 évvel ezelőtt került kapcsolatba az egyházzal az énekes Beck baráti körén keresztül. A zenészről széles körben ismert, hogy a szcientológiai követője. Az újonnan megismert szcientológus ismerősök arra biztatták White-ot, hogy költözzön Írországból az Egyesült Államokba, hogy részt tudjon venni az egyház által szervezett tisztító kurzusokon.

Mikor 2012-ben találkozgatni kezdtek Carrey-vel, White már szcientológus volt, ezt a színész is tudta. Ez azért is érdekes, mert Carrey számos alkalommal poénkodott a szcientológiával, talán ez is hozzájárult ahhoz, hogy kettejük között igazi se veled, se nélküled viszony alakult ki. Ez a szakításuk már a sokadik volt. 


(Az amerikai szcientológia egyház Los Angeles-i központja, via villagevoice.com)

White ismerősei úgy gondolták, a lány képes lesz megbirkózni a párkapcsolattal járó megrázkódtatásokkal. White a közelmúltban csinálta végig az egyház ún. "purif" (az angol purification, azaz tisztítás szó rövidítése) kúráját, amely a szcientológia tanítása szerint megszabadít a negatív energiáktól, és az alanyokat még közelebb viszi a Hubbard-i szuperember állapotához. A szcientológusok szerint az ezen átesett emberek elvileg "mindent elviselnek". Az események ismeretében ez az állítás erősen vitatható.

A purif kezelés hatékonyságát vagy veszélytelenségét egy tudományos vizsgálat sem garantálja, sőt, egyes orvosok szerint akár ártalmas is lehet. Hubbard tanításai szerint az emberi test sejtjei a mindannapi élet során beszennyeződnek, a purif célja ezeknek a szennyeződéseknek a kitisztítása.


(White Purif kezelés közben, via Instagram)

A kezelés során a "páciensek" tulajdonképpen egy szaunakúrán vesznek részt, közben óriási vitaminadagokat kapnak. A szcientológusok szerint ez megtisztítja a testet, ráadásul az IQ-t  is 15 ponttal megnöveli. A varázslatos átváltozásnak azonban borsos ára van: a kezelés fejenként 5 ezer dollárba, azaz kötel másfélmillió forintjába fáj annak, aki részt szeretne venni rajta.

A beszámolók szerint az egyház jelenlegi vezetője, David Miscavige nemrég arra utasította a híveket, hogy kezdjék elölről a szcientológus kezeléseket. White eleget tett a kérésnek, azonban az utóbbi hónapokban úgy érezte, megtorpant a fejlődésben.

Az eddigi vizsgálatok szerint White öngyilkosságot követett el, ezt támasztja alá az is, hogy a holtteste mellett gyógyszereket találtak. A hivatalos boncolás eredményére egyelőre várni kell, a halál pontos oka is akkor fog kiderülni.
 

Carrey is reagált volt kedvese öngyilkosságára

"Mélyen lesújt és elszomorít az én drága Catrionám halála. Finom és érzékeny ír virágszál volt, túlságosan sérülékeny ehhez a világhoz. Számára az volt a legfontosabb, hogy szeressen és viszont szeressék."

- írta a színész.

(via dailymail.co.uk)

Legnézettebb videók