Műsorújság
RTL Most

Itt egy mutáns növény, ami megeszi a robbanószert!

A föld számos pontján vannak TNT-vel szennyezett területek: felszámolt aknamezőkön, volt háborús zónákban. A robbanóanyag a talajba kerülve kipusztítja a növényzetet, de itt az ellenszer: egy új mutáns növény szabályosan felzabálja a földben található TNT-t, így megtisztítva azt!
Az Ön kertjében is sok a TNT?

Erre kicsi az esély, bár a Föld számos pontján ez létező probléma. Csak az Egyesült Államokban 38000 négyzetmérföldnyi területet érint a robbantások után maradt szennyeződés.

Ha esetleg Ön is hasonló gonddal küzdene, akkor mostantól nem kell tovább aggódnia, hogy nem terem meg a zöldség. A York-i Egyetem biológusainak egyszerre sikerült azonosítaniuk a TNT flórapusztító hatásmechanizmusát, és létrehozni egy olyan mutáns növényt, amely felszívja a talajból a vegyszert.
A baloldali egy átlagos növény, ami nem bírja a TNT-t. :(

A jobboldali viszont vígan elél a robbanószerrel fertőzött talajban, sőt, meg is tisztítja azt! :)

A módszert elvileg más növényeken is tudják majd alkalmazni, azaz olyan irányba változtatni rajtuk genetikailag, hogy ellenállók legyenek a róbbanóanyagokkal szemben. Ez azt jelentené, hogy beindulhatna a növénytermesztés a korábban szennyezett területeken is.

Legnézettebb videók